Melescanu, sanse mari sa fie demis de la sefia Senatului. CCR pregateste decizia

politica

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat, miercuri, pronuntarea pe sesizarea de neconstitutionalitate privind alegerea lui Teodor Melescanu in functia de presedinte al Senatului pentru data de 30 octombrie. Insa judecatorul raportor, Daniel Morar, a recomandat admiterea sesizarii depuse de Calin Popescu Tariceanu impotriva alegerii lui Melescanu in functia de presedinte al Camerei Superioare a Parlamentului.

Judecatorii CCR au dezbatut, miercuri, sesizarea parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR si a unor senatori neafiliati asupra alegerii lui Teodor Melescanu la sefia Senatului.

„Sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Senatului nr.36/2019 pentru alegerea presedintelui Senatului, sesizare formulata de 33 de senatori, membrii ai Grupului parlamentar al Partidului Aliantei Liberalilor si Democratilor, ai Grupului parlamentar al Partidului National Liberal, ai Grupului parlamentar al Partidului Miscarea Populara, ai Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, precum si de senatori neafiliati”, potrivit ordinii de zi afisate pe site-ul CCR.

Teodor Melescanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, presedinte al Senatului.

In aceeasi zi liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu anunta ca va sesizat Curtea Constitutionala asupra alegerii lui Melescanu la sefia Senatului invocand incalcarea Regulamentului de functionare a forului legislativ.

„Constatam, cei din grupul ALDE, ca aceasta alegere s-a facut cu incalcarea prevederilor Regulamentului, drept pentru care va aduc la cunostinta ca acest lucru nu va ramane fara urmari, vom face sesizare la CCR si ii invit pe cei care sunt de acord cu acest punct de vedere sa isi depuna semnaturile pe sesizarea Curtii, pe care o vom pregati imediat. (…) Avem o problema procedurala foarte serioasa, intrucat Regulamentul Senatului prevede clar ca alegerea presedintelui se face pe baza propunerilor inaintate de grupurile parlamentare, cate o propunere de fiecare grup”, afirmat atunci in plen Tariceanu.

Presedintele ALDE explica faptul ca nu pot exista doua propuneri pentru sefia Senatului din partea aceluiasi grup parlamentar, in contextul in care Melescanu facea parte atunci din grupul senatorilor ALDE.

Partidul lui Calin Popescu Tariceanu l-a propus atunci pentru aceasta functie pe Ion Popa.

„Vreau sa luati act ca grupul ALDE isi exercita dreptul de a avea propria propunere, pe care o vom face in persoana lui Ion Popa, nu pot sa existe doua propuneri din partea aceluiasi grup. Domnul senator Melescanu, pe care dumneavoastra il propuneti, poate sa fie candidatul dumneavoastra, cu conditia sa nu faca parte din grupul ALDE, pentru ca altfel se incalca prevederea regulamentara potrivit careia fiecare grup face o singura propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista doua propuneri, ci una singura”, a conchis Tariceanu.

Ca urmare a alegerii lui Teodor Melescanu la sefia Senatului, cu sustinerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: