Melescanu se face ca nu pricepe. Replica otarata adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

politica

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, au dat publicitatii sambata o declaratie comuna, in care se arata ca exercitarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene nu reprezinta un instrument de lupta politica interna, ci un proiect de tara si european major.

„In urma mesajelor publicate recent in mass-media referitoare la Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, reiteram sustinerea noastra constanta pentru dezvoltarea si consolidarea proiectului european. Eforturile institutionale angrenate in acest sens pe parcursul Presedintiei Romanei la Consiliul UE au fost si se mentin orientate catre acest scop comun, deopotriva din perspectiva viziunii politice externe, cat si din punct de vedere tehnic. Gestionarea Presedintiei Romanei la Consiliul UE este asumata pe deplin de catre Guvernul Romaniei, institutia nationala care are atributii in acest sens. Stimularea solidaritatii si coeziunii Uniunii Europene reprezinta un proces continuu, un efort coordonat al tuturor actorilor relevati in acest context in plan European. Romania crede in solidaritate si credem ca toti ne dorim o Europa mai puternica”, se arata intr-un comunicat al MAE remis sambata.

Cei doi ministri sustin ca Guvernul Romaniei a depus si continua sa depuna toate eforturile necesare pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a mandatului Presedintiei Romaniei la Consiliul UE.

„Intelegem responsabilitatea care ne revine in exercitarea unui asemenea mandat, precum si provocarile carora Uniunea Europeana trebuie sa le raspunda in acest moment important al evolutiei sale. Astfel, prin implicarea directa a Premierului Romaniei, intregul aparat guvernamental a derulat un proces intens de pregatire pe toate componentele, atat cele legate de substanta dosarelor, agendelor de lucru, calendarelor de reuniuni, cat si pregatirilor logistice. Romania este pregatita din toate punctele de vedere sa duca la bun sfarsit acest deziderat, printr-un efort comun concentrat la nivel institutional si la nivelul societatii, in ansamblul ei, fapt recunoscut inclusiv de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in termeni clari si neechivoci cu prilejul intalnirii de la Bruxelles cu reprezentantii Executivului roman”, declara Melescanu si Ciamba.

Oficialii romani subliniaza ca, la nivelul Guvernului, presedintia Consiliului Uniunii Europene este considerata un proiect strategic care trebuie sustinut indiferent de dezbaterile politice interne, iar pregatirea acestui proiect a presupus un efort institutional colectiv la nivelul Guvernului si Ministerului Afacerilor Externe.

„Premierul Romaniei, Viorica Dancila, a prezentat prioritatile Presedintiei Romaniei in fata camerelor reunite din Parlament in 12 decembrie, astfel existand evidenta faptului ca Romania are legitimitate din partea legislativului sa indeplineasca acest mandat. Guvernul Romaniei este pregatit pentru gestionarea Presedintiei si a confirmat disponibilitatea pentru cooperare in plan intern fata de toate institutiile nationale, fara a exporta divergentele politice interne in plan extern. Guvernul Romaniei considera ca tema exercitarii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania nu trebuie sa fie instrumentalizata politic pentru a ne asigura ca printr-un angajament comun putem aduce o reala contributie proiectului european in urmatoarele sase luni. Ministrii Teodor Melescanu si George Ciamba au intarit faptul ca acest proiect nu reprezinta un instrument de lupta politica interna, ci un proiect de tara si european major”, mai afirma sursa citata.

In contextul in care Romania se pregateste sa preia presedintia semestriala a UE de la 1 ianuarie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca se indoieste ca guvernul de la Bucuresti intelege pe deplin ce inseamna sa conduca blocul comunitar timp de sase luni, relateaza sambata dpa.

Romania este „din punct de vedere tehnic foarte bine pregatita” pentru misiunea de sase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag.

„Dar cred ca guvernul de la Bucuresti nu a inteles pe deplin ce inseamna sa prezidezi tarile UE”, a adaugat el.

„Actiunea prudenta necesita o disponibilitate de a-i asculta pe altii si o dorinta puternica de a pune deoparte propriile preocupari ale cuiva”, a afirmat Juncker, precizand ca el are unele indoieli ca situatia se prezinta astfel in cazul Romaniei.

Juncker a spus ca disputa politica interna a Romaniei inseamna ca tara ar putea sa nu para o entitate unita pe scena europeana.

„Un front unit este necesar acasa pentru a promova unitatea Europei in timpul presedintiei Consiliului”, a afirmat presedintele Comisiei Europene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: