Membrii formatului de colaborare „Bucuresti 9” se gandesc sa excluda Ungaria de la urmatoarele reuniuni – Financial Times

externe

Viktor Orban, NATO, razboi mondial, pompier, aruncator de flacari, Ungaria

In cadrul asa-numitul „Bucuresti 9”, formatul de cooperare in materie de securitate al tarilor din Europa Centrala si de Est, se discuta despre modalitatile de limitare a participarii Ungariei la viitoarele reuniuni, din cauza rolului distructiv al liderului sau Viktor Orban, relateaza Financial Times.

Diplomatii din „Bucuresti 9”  au inceput sa se gandeasca daca sa excluda Ungaria de la urmatoarele reuniuni, intrucat toata lumea s-a saturat de comportamentul Budapestei.

Asa-numitul „Bucuresti 9” a fost infiintat in 2015 ca un format de cooperare in domeniul securitatii si include Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Letonia, Lituania si Estonia. In cadrul acestui format, au loc reuniuni la nivel de lideri, ministrii de externe si ai apararii.

La ultimele reuniuni, Ungaria – la fel ca in toate celelalte formate in care este prezenta – a blocat comunicatele finale comune care mentionau cresterea ajutorului militar pentru Ucraina sau sprijinirea viitoarei sale aderari la NATO.

Marti, liderii B9 se reunesc in Letonia, la Riga, unde va sosi si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Neoficial, se spune ca ungurii au inceput din nou sa ceara modificari la proiectul de comunicat, pe care toti ceilalti il sustineau deja.

Financial Times sustine ca discutiile despre excluderea Budapestei au fost „foarte serioase” si a sugerat ca aceasta a fost ultima intalnire de acest fel.

Un al doilea interlocutor anonim a spus ca au avut loc „discutii dificile” in timpul recentelor intalniri si ca orice alte intalniri ar fi foarte greu de organizat daca atmosfera nu ar deveni mai constructiva.

Reamintim ca, la inceputul lunii iunie, Belgia, care prezideaza UE, a pledat pentru privarea Ungariei de dreptul de vot in cadrul Uniunii Europene.

Potrivit presei, Ungaria va primi o pozitie mai putin importanta in urmatoarea Comisie Europeana din cauza comportamentului distructiv al lui Orban.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: