Membrii marelui juriu din Arizona ar fi vrut sa-l puna sub acuzare si pe Donald Trump pentru incercarea de a frauda alegerile, dar procurorii s-au opus
Membrii marelui juriu din Arizona care a pus sub acuzare 18 aliati ai lui Donald Trump la inceputul acestui an pentru presupusele lor roluri in incercarea de a anula alegerile din 2020 si-au exprimat, de asemenea, interesul de a-l inculpa pe fostul presedinte, potrivit unui nou dosar judiciar.
Interesul a fost suficient de puternic incat sa-l determine pe procurorul sef al statului sa solicite marelui juriu sa nu il puna sub acuzare pe fostul presedinte si sa faca o prezentare PowerPoint pentru a-si explica rationamentul, transmite CNN.
In cele din urma, marele juriu nu a formulat nicio acuzatie impotriva lui Trump, care fusese deja inculpat la nivel federal pentru eforturile sale de a compromite victoria legitima a lui Joe Biden in alegerile din 2020 de catre avocatul special Jack Smith si in Georgia de catre procurorul Fulton County Fani Willis.
Insa documentele judiciare ofera noi detalii despre procedurile secrete ale marelui juriu care au condus la inculparea altor 18 persoane, inclusiv a fostului avocat al lui Trump, Rudy Giuliani, si a fostului sau sef de cabinet de la Casa Alba, Mark Meadows, precum si o perspectiva asupra deciziei de a-l descrie pe Trump in documentele de inculpare drept „Conspirator neindicat 1”. (Giuliani si Meadows au pledat nevinovati).
Procurorii au invocat doua motive principale pentru care marele juriu nu ar trebui sa il acuze pe Trump: lipsa probelor directe si o politica a Departamentului de Justitie al SUA care, in opinia lor, ar impiedica formularea de acuzatii impotriva unui fost presedinte.
Politica citata de procurori se refera la liniile directoare ale Departamentului de Justitie care limiteaza modul in care guvernul federal poate urmari in justitie persoane deja acuzate de infractiuni similare la nivel de stat.
Statul le-a spus marilor jurati ca punerea sub acuzare a lui Trump ar fi o „mare problema” si ca nu erau siguri daca au „toate dovezile pentru a-l urmari in acest moment”, mentionand ca o astfel de fapta ar putea dura un an sau doi, se arata in dosarul instantei.
Desi Trump nu a fost inculpat in cazul de imixiune electorala din Arizona, ancheta ramane in curs de desfasurare, iar procurorii nu au inchis portile cu privire la posibila inculpare a mai multor persoane, inclusiv a fostului presedinte, in cazul in care apar dovezi care sa sustina luarea acestei decizii, spun surse pentru CNN.