Mercenarul rus din Grupul Wagner care a fugit in Norvegia a fost arestat

externe

Andrei Medvedev un fost comandant rus din grupul Wagner, care a cerut azil in Norvegia la inceputul acestei luni, a fost arestat de politie, in temeiul Legii privind imigratia, a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Jon Andreas Johansen citat de BBC.

Avocatul sau, Brynjulf Risnes, a declarat ca tanarul de 26 de ani a fost mutat intr-un centru de detentie din zona Oslo.
Medvedev, care a trecut in Norvegia din nordul indepartat al Rusiei in urma cu doua saptamani, se crede ca este primul membru al Grupului Wagner care a dezertat si a fugit in Occident.

Grupul de mercenari a fost folosit in multe operatiuni rusesti. Oficialii britanici estimeaza ca acesta reprezinta 10% din fortele Moscovei in Ucraina.

Miscarea a venit dupa ce „politia a concluzionat ca situatia lui era foarte periculoasa”, a declarat avocatul sau pentru BBC. „Asta este ceea ce toata lumea dorea sa evite, dar cautam solutii”. Inainte sa fie arestat, statuse intr-o casa sigura. Arestarea sa a insemnat ca acesta va fi sub securitate sporita. Fostul mercenar este inca tratat ca martor, a adaugat avocatul.

Medvedev sustine ca a fost martor la o serie de crime de razboi – inclusiv a vazut „dezertori executati” de catre serviciul de securitate interna al Grupului Wagner – in timp ce lupta in regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Vladimir Osechkin, fondatorul grupului rus pentru apararea drepturilor omului Gulagu.net, a declarat ca fostul comandant a decis sa plece dupa ce a fost informat ca contractul ii va fi prelungit pe termen nelimitat si a fost martor la „metodele teroriste” ale grupului.

Medvedev a indicat ca este dispus sa depuna marturie impotriva unor personalitati de rang inalt din grupul de mercenari.
O unitate speciala de politie norvegiana care l-a intervievat pe Medvedev este interesata de parcursul acestuia in cadrul grupului, despre care se crede ca este puternic implicat in doua dintre cele mai sangeroase batalii recente din Ucraina – in Soledar si Bakhmut.

Dupa ce luni a aparut vestea despre arestarea lui Medvedev, Gulagu.net a scris pe retelele de socializare ca fostului comandant i s-a spus ca va fi deportat din tara si daca acest lucru se va intampla, se teme ca va fi ucis.

Risnes a declarat pentru BBC ca nu este adevarat ca MEdvedev se confrunta cu deportarea, dar a spus ca este posibil sa fi existat o neintelegere intre acesta si politia norvegiana.

„Nu cautam sa-l scoatem basma curata pe Medvedev. A facut multe lucruri rele in viata lui. Dar el a vazut lumina si este dispus sa coopereze cu autoritatile norvegiene si internationale in ceea ce priveste Grupul Wagner si fondatorul acestuia, Evgheni Prigojin”, a scris Osechkin pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: