externe

„Mergeti acasa inainte de a fi prea tarziu”: Presedintele Cehiei le-a lasat un mesaj rusilor pe un blindat al ucrainenilor

In timpul vizitei sale in Ucraina, presedintele Republicii Cehe, Petr Pavel, le-a lasat un mesaj rusilor, indemnandu-i sa plece din Ucraina.

„Cunosc acest sentiment. Unitatea ta merge in prima linie si vrei sa mergi cu ea, vrei sa conduci si sa dai exemplu. In calitate de comandant, am fost intotdeauna acolo pentru soldatii mei. Acesta nu mai este rolul meu. Am venit aici sa ii incurajez .

Suntem alaturi de voi. Ii veti razbuna pe cei cazuti, veti apara libertatea. Rusia, du-te acasa”, a scris presedintele Republicii Cehe.

Generalul Pavel a detinut functia de presedinte al Comitetului Militar al NATO, a doua functie in cadrul Aliantei dupa cea de secretar general. Niciun alt cetatean ceh, nici inainte si nici dupa aceea, nu a ajuns atat de sus in structura Aliantei.

Presedintii Cehiei si Slovaciei au sosit in Ucraina in dimineata zilei de 28 aprilie. Pentru Pavel aceasta este prima vizita in Ucraina in calitate de lider de stat.

Dupa o prima zi de deplasari in nordul regiunii Kiev si intalniri in capitala, presedintii au ramas peste noapte, ceea ce este un caz destul de rar pentru vizitele inaltilor oficiali straini in timpul unui razboi in desfasurare. In seara zilei de 28 aprilie, acestia au fost nevoiti sa organizeze una dintre intalniri intr-un adapost din cauza unei noi alarme aeriene.

Sambata, Petr Pavel a mers in regiunea Dnipropetrovsk, unde Republica Ceha isi va concentra sprijinul, iar Zuzana Chaputova a mers in regiunea Cernihiv si a vizitat o pivnita din satul Yagidne, unde rusii au tinut cateva sute de persoane timp de aproape o luna.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Iohannis si Ciolacu se declara „socati” in legatura cu impuscarea premierului Slovaciei: „Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste”

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, ca este socat sa afle ca premierul Slovaciei, Robert…

2 ore ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

2 ore ago

A fost impuscat premierul Slovaciei. Au fost cel putin trei focuri de arma

Premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova dupa o sedinta de guvern, el fiind…

3 ore ago

Militarii rusi au oprit traficul auto pentru a ataca cu rachete Grad regiunea Harkov din Ucraina. Soferii privesc „spectacolul” din masini – Video

Imagini ireale publicate chiar de armata Rusiei pe retelele de socializare. In mijlocul unei sosele…

3 ore ago