Merkel ataca tarile din estul Europei: „Refuzul de a primi refugiati este un PERICOL pentru Europa”

news

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat miercuri atitudinea tarilor central si est-europene care se opun cotelor fixate de UE pentru distribuirea refugiatilor, explicand ca respingerea extracomunitarilor este „un pericol pentru Europa”.

„Est-europenii – si eu ma consider est-europeana – au aflat din experienta ca izolarea nu ajuta”, a declarat Merkel la o reuniune a Partidului Popular European (PPE).

„Ma intristeaza putin faptul ca exact cei care se considera norocosi ca au putut vedea sfarsitul Razboiului Rece acum se gandesc ca pot sta total in afara unor evolutii ale globalizarii”, a adaugat Merkel, potrivit site-ului Politico.eu, referindu-se la tarile central si est-europene, inclusiv Romania, care au votat impotriva cotelor obligatorii stabilite de Uniunea Europeana pentru distribuirea refugiatilor.

„Mi se pare ca este o atitudine foarte ciudata. De aceea, trebuie sa continuam discutiile pe aceasta tema, ca prieteni”, a spus Merkel raspunzand unei intrebari adresate de un eurodepuat ceh pe tema crizei imigrantilor extracomunitari.

„Refuzul de a primi refugiati, in principiu, este – scuzati-ma ca o spun atat de franc – un pericol pentru Europa”, a subliniat cancelarul Germaniei, citata de Mediafax.

Anterior, in fata europarlamentarilor, cancelarul a cerut schimbarea regulilor privind azilul, pe care le considera invechite.

‘Sa fim sinceri, procesul de la Dublin (in virtutea caruia refugiatii trebuie sa ceara azil in prima tara europeana in care ei sosesc), in forma sa actuala, este invechit”, a declarat Merkel, care s-a exprimat in fata eurodeputatilor reuniti la Strasbourg, alaturi de presedintele francez, Francois Hollande.

Regulile actuale, care fac de fapt ca responsabilitatea de a primi cei mai multi refugiati sa le revina Italiei si Greciei, ”pornesc de la o intentie buna, fara nici o indoiala, dar provocarile ce apar la frontierele noastre sunt acum de nestapanit”, a estimat Merkel.

”Pledez in favoarea unei noi proceduri”, pentru a-i repartiza in mod echitabil pe solicitantii de azil intre tarile europene, a adaugat Angela Merkel, a carei tara se asteapta sa primeasca intre 800.000 si un milion de imigranti in 2015, potrivit unor estimari oficiale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: