Merkel, considerata „SALVATOAREA” Europei dupa alegerea lui Trump. Va candida pentru un nou mandat de cancelar. Ce cred germanii

externe

Cancelarul Germaniei Angela Merkel anunta oficial ca va candida pentru al patrulea mandat, duminica, la sediul partidului sau, CDU.

Angela Merkel a convocat o conferinta de presa pentru duminica seara, in cursul careia ar urma sa isi anunte oficial decizia, potrivit News.ro. Politicianul conservator este vazut ca o forta stabilizatoare in Europa, intr-o perioada de incertitudine dupa votul pentru Brexit si dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite.

55% dintre germani sustin un nou mandat al lui Merkel, in timp ce 39% se opun, arata un sondaj publicat duminica de Bild.

In varsta de 62 de ani, ea a ghidat Europa, nu tocmai in cele mai bune directii, in timpul crizei din Zona euro, dar si in fata celui mai mare aflux de imigranti de pe continent dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Una dintre cele mai mari provocari ale sale, daca va obtine un nou mandat, va fi administrarea relatiilor cu Statele Unite dupa ce Donald Trump va fi investit in functie.

Acesta are opinii diferite fata de ea in dosare importante, de la liberul-schimb, la agresiunea rusa sau imigratie. Consilieri apropiati ai lui Merkel au declarat ca aceasta este aproape decisa sa candideze din nou, iar un parlamentar CDU a spus saptamana aceasta pentru CNN, ca sefa Guvernului cu siguranta va incerca sa obtina un nou mandat.

Merkel si ceilalti lideri ai CDU se vor intalni duminica si luni la Berlin, pentru a pregati conferinta anuala a formatiunii, ce va avea loc in decembrie. Pe agenda de discutii vor figura, printre altele, reduceri de taxe si masuri pentru consolidarea securitatii in tara zdruncinata dupa atacurile islamiste din luna iulie.

Potrivit unui sondaj publicat joi de ARD, conservatorii lui Merkel vor obtine 32% din voturi, cu 1% mai putin decat indica un sondaj din 3 noiembrie. Partenerii de coalitie ai CDU, Social-Democratii (centru-stanga), sunt creditati cu 23% din intentiile de vot, cu 1% mai mult decat la inceputul lunii. Formatiunea anti-imigranti AfD este preferata de 12% dintre alegatori.

Declarata Omul Anul in 2015 de revista Time, Merkel si-a construit o reputatie solida pe plan international, insa conservatorii sai au pierdut din sustinere in tara, dupa ce Germania a primit anul trecut aproape un milion de solicitanti de azil. Fiica de pastor, care a crescut in Germania de Est, comunista, Merkel s-a dovedit a fi o supravietuitoarea in cei 11 ani de mandat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: