Merkel, mesaj de Anul Nou: „Refugiatii reprezinta o SANSA pentru Germania”. 1,1 milioane de imigranti au intrat in tara in 2015

externe

Afluxul record de refugiati in Germania reprezinta „o sansa”, a afirmat cancelarul Angela Merkel in alocutiunea sa de Anul Nou, atragand atentia asupra celor care, „plini de ura”, vor „sa ii excluda pe ceilalti”, relateaza AFP si Agerpres.

„Sunt convinsa de acest lucru: daca este inteleasa corect, marea sarcina actuala care consta in a primi si integra atatia oameni reprezinta o sansa pentru maine”, a declarat Angela Merkel.

Alocutiunea in care ea le adreseaza germanilor urarile sale pentru 2016, al carei text a fost comunicat miercuri presei de serviciile Cancelariei, a fost inregistrat miercuri pentru a fi difuzat joi seara la televiziune.

„Rar a existat un an in care sa ne fi confruntat cu provocarea de a ne pune cuvintele in acord cu faptele noastre”, a subliniat cancelarul federal.

„Evident, afluxul atator oameni ne va cere si mai mult. Va costa bani, ne va cere timp si forta – in special in ce priveste integrarea celor care vor ramane aici permanent”, a adaugat Angela Merkel, contestata in Europa, dar si in Germania in propria tabara conservatoare pentru politica sa de deschidere.

„Evident, va trebui sa ii ajutam si sa ii primim pe ce care cauta refugiu la noi”, a tinut ea sa mentioneze, multumindu-le compatriotilor pentru actiune lor „exceptionale” in favoarea migrantilor.

Potrivit jurnalului Saechsische Zeitung, Germania a primit in 2015 circa 1,1 milioane de migranti, de cinci ori mai mult decat in 2014. Guvernul va publica la inceputul lunii ianuarie statisticile oficiale.

Fara sa le numeasca, Angela Merkel a atras atentia compatriotilor sai asupra miscarilor populiste ostile refugiatilor, cum este miscarea PEGIDA, deosebit de activa la Dresda (est), si partidul Alternativa pentru Germania (AfD).

„Este important sa nu ii urmam pe cei care, cu inima rece sau plina de ura, se reclama ei singuri de la identitatea germana si vor sa ii excluda pe ceilalti”, a insistat ea, cerand Germaniei „sa nu se lase divizata”.

„Vom reusi”, a adaugat Angela Merkel, reluand formula pe care o tot repeta in ultimele luni si insistand asupra faptului ca Germania este „o tara puternica” si care a trecut peste alte provocari, ca Reunificarea, in urma cu un sfert de secol.

Postul national de televiziune ZDF va propune pe internet o subtitrare in araba si engleza a alocutiunii cancelarului federal pentru „a ajunge la cat mai multi refugiati”, a anuntat canalul intr-un comunicat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: