Merkel, pozitie radicala fata de Donald Trump. I-a refuzat invitatia de a participa la summit-ul G7 din SUA

externe

Cancelarul federal german Angela Merkel a refuzat invitatia presedintelui american Donald Trump de a participa in persoana la un preconizat summit al G7 in SUA, a informat vineri Politico, preluata de Reuters, scrie Agerpres.

„Cancelarul federal ii multumeste presedintelui Trump pentru invitatia lui la summitul G7 de la sfarsitul lui iunie la Washington. La ora actuala, luand in considerare intreaga situatie pandemica, Angela Merkel nu poate accepta o participare personala, o deplasare la Washington”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului federal german Steffen Seibert, potrivit Politico. „Cancelarul federal va continua, desigur, sa monitorizeze evolutia pandemiei”, a mai spus Seibert.

Angela Merkel, de formatie om de stiinta, este prima dintre liderii G7 (Japonia, Canada, Regatul Unit, Franta, Germania, Italia) care a refuzat aceasta invitatie.

Presedintele Trump a anulat in luna martie intalnirea liderilor G7, programata sa se desfasoare pe 10 iunie in Statele Unite, in contextul in care pandemia noului coronavirus a determinat restrictionarea calatoriilor internationale.

In cursul acestei saptamani, presedintele Trump a declarat ca doreste ca summitul G7 sa fie organizat la sfarsitul lunii iunie, in pofida riscurilor reprezentate de noul coronavirus.

Dupa ce epidemia COVID-19 a cuprins SUA, Casa Alba anuntase initial ca G7 se va desfasura in format online. Insa presedintele Trump si-a schimbat ulterior abordarea, incurajand puternic redeschiderea economiei americane si pare acum hotarat sa organizeze reuniunea la nivel inalt a G7 „in persoana”.

Trump considera ca „nu ar exista un exemplu mai bun de redeschidere” a economiei decat organizarea unui summit G7 in SUA.

Mai mult despre: ,

Comentarii: