Merkel vrea sa includa inca doua state in UE, insa se opune Bulgaria: „Atat Albania, cat si Macedonia de Nord au indeplinit criteriile pentru a incepe negocierile de aderare”

externe

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marti ca Albania si Macedonia de Nord indeplinesc criteriile pentru a incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana, informeaza agentia de presa MIA, citata de Agerpres.

„Atat Albania, cat si Macedonia de Nord au indeplinit criteriile pentru a incepe negocierile de aderare. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat din cauza veto-ului bulgar, dar am promis ca vom ramane aproape de acest proces, intrucat s-a investit in el multa energie”, a spus Angela Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu prim-ministrul albanez Edi Rama la Tirana.

Pe de alta parte, prim-ministrul Rama a declarat ca ambele tari sunt ostatice ale nationalismului din interiorul Uniunii Europene.

„Suntem ostatici ai nationalismului din UE. Nu exista guverne nationaliste in Uniune, dar nationalistii si extrema dreapta din anumite tari afecteaza din pacate luarea deciziilor guvernelor moderate. Ceea ce vedem astazi este ca procesul de integrare este tinut ostatic de un val nationalist intr-o tara”, a spus Rama.

Merkel a recunoscut ca stagnarea integrarii Albaniei in UE este datorata politicii interne a anumitor membri ai Uniunii, relateaza Ora News.

Ea a declarat ca intelege dezamagirea tarilor din regiune, notand ca promisiunea trebuie mentinuta din moment ce au fost indeplinite criteriile, fara a pune conditii suplimentare din cauza evolutiilor politice interne din unele tari.

„Acest lucru duce la dezamagire si inteleg frustrarea. Promisiunea trebuie mentinuta dupa indeplinirea criteriilor si ar trebui sa stim cum sa avem incredere unul in celalalt”, a spus ea.

Cancelarul Angela Merkel se intalneste cu lideri din Balcanii de Vest, inclusiv cu prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, in timpul vizitei sale la Tirana.

Mai mult despre:

Comentarii: