Mesaj al Comisiei Europene inainte de Summitul de la Sibiu. O mare onoare pentru Romania: „Va marca punctul culminant al procesului de definire a agendei strategice a UE”

politica

Reuniunea liderilor UE de la Sibiu de pe 9 mai se preconizeaza ca va marca punctul culminant al procesului de definire a agendei strategice a UE pentru perioada 2019-2024 printr-un angajament reinnoit fata de o Uniune Europeana care isi respecta promisiunile fata de cetateni, informeaza Comisia Europeana intr-un comunicat dat publicitatii marti.

Comunicatul CE reaminteste ca organizarea la Sibiu a summitului informal al sefilor de stat si de guvern din UE a fost sugerata de presedintele Jean-Claude Juncker in discursul sau din 2017 privind starea Uniunii.

Liderii UE se vor intalni pe 9 mai la Sibiu pentru a discuta viitoarea agenda strategica a UE pentru perioada 2019-2024, respectiv provocarile si prioritatile UE in perspectiva urmatorilor ani, noteaza comunicatul CE.

Agenda actuala a fost convenita in iunie 2014 de Consiliul European si a fost transpusa in cele zece prioritati politice ale Comisiei Juncker. Dupa cinci ani, eforturile de punere in aplicare a acestor prioritati s-au materializat in rezultate concrete pentru cetateni, in pofida unor dificultati neprevazute, care continua sa reprezinte provocari serioase pentru UE, considera executivul comunitar. Plecand de la recomandarile de politica privind modul in care Europa isi poate modela viitorul prezentate saptamana trecuta, Comisia si-a facut marti bilantul ultimilor cinci ani.

„In momentul preluarii mandatului, spuneam ca este ultima noastra sansa de a le arata europenilor ca Uniunea actioneaza pentru ei. In ultimii cinci ani am lucrat necontenit pentru a onora promisiunile pe care le-am facut. In unele domenii, cred ca am depasit asteptarile, insa in altele, este posibil ca acestea sa nu fi fost atinse. Am convingerea insa ca am actionat intotdeauna in domeniile in care miza a fost cea mai importanta. Acum UE trebuie sa priveasca inainte, sa invete din experienta trecutului si sa valorifice reusitele. Trebuie sa dam dovada de si mai multa ambitie si sa ne axam si mai mult decat pana acum pe ceea ce conteaza”, a declarat Jean-Claude Juncker, citat in comunicat, scrie Agerpres.

Cele zece prioritati ale Comisiei Juncker s-au axat pe aspectele considerate cele mai importante pentru europeni: revigorarea pietei locurilor de munca, relansarea cresterii economice si a investitiilor, consolidarea echitatii sociale, gestionarea migratiei, reducerea amenintarilor la adresa securitatii, deblocarea potentialului tranzitiei digitale si energetice, consolidarea rolului UE pe scena internationala si sporirea transparentei si a legitimitatii democratice.

Pana in vara anului 2018, Comisia Juncker a prezentat toate propunerile legislative pe care se angajase sa le prezinte la inceputul mandatului sau. In total, Comisia a formulat 471 de noi propuneri legislative si a preluat alte 44 de propuneri care fusesera prezentate in cursul mandatelor anterioare ale CE. Dintre acestea, 348 de propuneri au fost adoptate sau aprobate de Parlamentul European si de Consiliul UE in cursul actualului mandat, se noteaza in textul citat.

Saptamana trecuta, CE a prezentat o serie de recomandari de politica privind modul in care Europa isi poate modela viitorul intr-o lume tot mai nesigura si multipolara.

Comisia a recomandat ca agenda strategica a UE pentru perioada 2019-2024 sa se concentreze asupra a cinci dimensiuni principale: O Europa care protejeaza; o Europa competitiva care investeste in tehnologiile viitorului si sprijina cele mai importante atuuri ale sale (piata unica, industria si moneda comuna); o Europa echitabila care sustine principiile fundamentale ale egalitatii, statului de drept si justitiei sociale in lumea moderna; o Europa durabila care isi asuma o pozitie de lider in ceea ce priveste dezvoltarea durabila si combaterea schimbarilor climatice si o Europa influenta care urmareste sa sustina si sa adapteze la provocarile prezentului sistemul bazat pe norme, care i-a fost util atat de mult timp.

Liderii UE-27 care se reunesc la Sibiu pot acum, pe baza acestor elemente, sa defineasca o noua orientare politica si noi prioritati pentru UE inaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019 si a schimbarii conducerii politice a institutiilor UE pe care o vor antrena acestea, se mentioneaza in comunicat.

In comunicatul sau, CE mai estimeaza ca pentru urmatorul ciclu politic, UE are nevoie de obiective noi, ambitioase, realiste si bine definite.

In martie 2017, in contextul celei de a 60-a aniversari a Tratatelor de la Roma, Comisia a publicat Cartea alba privind viitorul Europei. Aceasta a prezentat cinci scenarii posibile pentru viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre. Cartea alba a constituit punctul de plecare al unei ample dezbateri cu privire la viitorul Europei, care poate servi acum drept sursa de inspiratie pentru principalele prioritati politice ale urmatoarei agende strategice. Punctele de vedere ale cetatenilor au fost exprimate in cadrul a aproximativ 1.600 de dialoguri cu cetatenii si de consultari cetatenesti.

In discursul sau din 2017 privind starea Uniunii, presedintele Juncker a prezentat o foaie de parcurs care detaliaza principalele etape catre o Uniune mai unita, mai puternica si mai democratica. Pe aceasta baza, liderii nationali s-au intalnit la Tallinn, in Estonia, si au convenit asupra unei „agende a liderilor”, care cuprinde lista celor mai presante probleme si provocari pentru care ar trebui identificate solutii inaintea alegerilor europene din 2019.

La 9 mai 2019, liderii UE se vor reuni la Sibiu, in Romania, si se preconizeaza ca vor marca punctul culminant al acestui proces printr-un angajament reinnoit fata de o Uniune Europeana care isi tine promisiunile in ceea ce priveste aspectele cu adevarat importante pentru cetateni, se mai noteaza in textul citat.

Presedintele Juncker va reprezenta executivul comunitar la reuniunea informala a sefilor de stat sau de guvern ai UE-27 care va avea loc la Sibiu, in data de 9 mai. Inaintea summitului, va participa, alaturi de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la un dialog cu cetatenii care se va desfasura la ora 18:00, in data de 8 mai 2019.

Comisarii Marianne Thyssen si Tibor Navracsics se vor afla, de asemenea, la Sibiu, in Romania, pentru a inaugura evenimentul pentru tineret intitulat „Sa modelam impreuna viitorul Europei” si pentru a participa la ceremonia de decernare a premiilor pentru concursul de fotografie #MySocialEurope. De asemenea, comisarul Navracsics va inmana premii castigatorilor concursului lunar de fotografie avand ca tema „My magical European Solidarity Corps moment”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: