Mesaj ALARMANT pentru Occident: „Nu va mai uitati pasivi la Coreea de Nord, AMENINTAREA este cat se poate de reala”

analize

Indiferent de ceea ce sustin serviciile secrete occidentale, se apropie momentul in care Coreea de Nord va deveni o amenintare nucleara cat se poate de reala. E timpul ca Occidentul sa isi dea seama ca strategia sa de asteptare nu functioneaza, crede jurnalistul Martin Fritz de la Deutsche Welle.

Coreea de Nord a facut al doilea test nuclear din acest an si, astfel, pentru a nu stiu cata oara, a ignorat toate atentionarile venite din partea statelor vecine si a ONU. Este momentul sa nu il mai consideram pe Kim Jong Un un copil rasfatat care trebuie sa fie sanctionat si mai rau pentru a-si strange jucariile. Intr-adevar, SUA, Coreea de Sud si Japonia asta fac: au de gand sa-l preseze si mai mult.

Numai ca sanctiunile nu sunt un panaceu, asta se vede cu ochiul liber. Totul seamana cu goana dintre un iepure si un arici: dictatura comunista de la Phenian, care s-a transformat intr-o monarhie dinastica, gaseste mereu noi cai prin care sa ocoleasca sanctiunile, din ce in ce mai aspre.

De pilda, componentele electronice necesare fabricarii rachetelor nucleare nu se mai cumpara din exterior de catre firme nord-coreene, ci de intermediari chinezi. In plus, regimul lui Kim Jong Un aduna valuta, trimitandu-si cetatenii sa munceasca dincolo de granita.

Ce face Occidentul?

Avansul luat de Coreea de Nord in privinta armelor nucleare ar fi trebuit, in sfarsit, sa determine Occidentul sa isi dea seama ca tactica sa de abtinere nu da rezultate. In cele doua mandate ale sale, Barack Obama nu a reusit sa treaca dincolo de reusitele lui George W. Bush. In ianuarie 2002, predecesorul lui Obama desemna Irak, Iran si Coreea de Nord drept „state banditesti” care reprezinta un „taram al raului”.

Cateva luni mai tarziu, liderul nord-coreean de atunci, Kim Jong Il, anunta ca reia programul nuclear si ca scoate tara din acordul international pentru neproliferarea armelor nucleare.

Astazi, analistii sustin ca aceasta poate face bombe nucleare, de diferite marimi si avand diferite puteri. Arsenalul nord-coreean de rachete cu raza medie si lunga de actiune creste. Ingrijorator este testul cu racheta trasa de pe submarin, deoarece submarinele sunt greu de detectat.

Se apropie momentul in care Coreea de Nord poate deveni o reala amenintare nucleara, atat pentru regiune cat si pentru bazele militare SUA din zona. Asta inseamna ca o criza militara in peninsula Coreeana poate degenera, ducand la folosirea nesabuita a armelor nucleare.

Occidentul pare ca nu isi face griji in legatura cu aceasta tendinta, desi statele din jurul Coreei de Nord sunt „centrul de productie” al lumii. Aliatii SUA – Coreea de Sud si Japonia – ignora, de asemenea, amenintarea si se amagesc ca, la un moment dat, structurile politice de la Phenian vor ceda.

De curand, cel mai sus-pus diplomat al Coreei de Nord a fugit in Coreea de Sud, iar la Phenian a existat iar o executie a unui ministru. Chiar daca acceptam ca scaunul lui Kim se clatina, sa nu uitam ca acesta are un vizibil instinct de autoconservare si este lipsit de scrupule atunci cand trebuie sa mentina puterea sa si a familiei sale.

Cu alte cuvinte: este periculos sa se astepte colapsul regimului, e periculos sa se mai actioneze in acelasi mod. Cine a reusit sa se inteleaga cu statul islamic Iran, acela trebuie sa gaseasca un compromis si cu Coreea de Nord. Tanarul lider de la Phenian a vorbit de cateva ori despre negocieri cu SUA.

Testele sale nucleare sunt executate si in acest scop, chiar daca pare paradoxal: cineva sa ii asculte si propunerile lui. Asa ca Occidentul ar trebui sa verifice mai intai in culise cat de serioasa este disponibilitatea Phenianului de a negocia.

Evident, Occidentul trebuie sa fie mereu in garda deoarece Coreea de Nord, nu o data, a facut manevre amagitoare. Cert este ca, pana in acest moment, nici China, nici Occidentul si nici Rusia nu si-au epuizat toate armele diplomatice pentru a garanta mai multa siguranta in peninsula Coreeana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: