Mesaj curajos al Alexandrei Lancranjan la adresa falangei „umile” fata de PSD din Justitie. Ea continua sa se bata pentru o justitie libera si demna

news

Procurorul DNA Alexandra Lancranjan a preluat pe pagina ei de Facebook un text scris de judecatoarea Amelia Farmathy in care cei 30 de magistrati care cer CSM sa ii sanctioneze pe judecatorii si procurorii protestatari sunt catalogati drept „umili”. Lancranjan spune ca „sunt total de acord”.

„Pentru a evita orice confuzie, textul excelent, citat mai jos si cu care sunt total de acord, este scris de doamna judecator Amelia Farmathy. Il gasiti integral in linkul care insoteste postarea.

Am scroll-at o lista – scurta ce-i drept – care cere CSM-ului sa fie redata ‘demnitatea’ magistraturii. Sa va vorbesc putin despre ce inseamna demnitatea in sfera pierduta a cautarii /reafirmarii reflexelor unor functii de conducere pe care le-am mai vazut/trait pe la inceputul anilor 2000: sa muncesti pana crapi sau iesi la pensie, fara sa cracnesti, sa te simti ”asigurat” ca gandeste altul pentru tine – eventual unii care iti vor susura in ureche ineptii de genul cat de recunoscator trebuie sa te simti ca o structura speciala de ancheta (pe cand un Tribunal Popular 20-20, ca, daca s-a putut in anii 50, de ce nu s-ar putea imagina unul si in viitorul apropiat) a fost special creat sa te investigheze, pardon, sa te protejeze -, sa te arati amabil sau, mai bine, sa lipsesti naibii, de la ”fastuozitatile” de bilant, unde se ivesc doamnele justitiei (uneori si domnii), care o sa va spuna, pe un ton important, cat de bine ati muncit, evident sub atenta coordonare a unora dintre cei care s-au regasit pe lista scurta a… sferelor despre care va vorbeam, sa nu reactionezi, ci sa fii, instinctiv, proactiv doar atunci cand ti se sugereaza sau chiar cere, intr-un cuvant sa te lipesti de scaunul tau ‘umil’ de jude, caci din jiltul da saf se vede perspectiva, pardon, demnitatea mai bine”, a scris Lancranjan pe Facebook.

Treizeci de presedinti si vicepresedinti de tribunale au transmis Sectiei pentru judecatori a CSM un apel in care cer sa ia act de ingrijorarea lor fata de „escaladarea fara precedent a manifestarilor publice din partea unor judecatori, cu indepartarea actiunilor revendicative de la cele ce se pot circumscrie nevoilor reale ale instantelor judecatoresti” si sa adopte masuri pentru restabilirea autoritatii si prestigiului de care trebuie sa se bucure corpul judecatorilor. De asemenea, ei solicita stoparea demersului initiat de judecatorul Cristi Danilet de a se deplasa impreuna cu o delegatie la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Mai multi presedinti si vicepresedinti de tribunale au adresat un apel catre Sectia pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), „ca urmare a evolutiilor din ultima perioada a manifestarilor publice ale judecatorilor, dar si a actiunilor generate individual de unii judecatori, prin care se lanseaza indemnuri la adoptarea unor forme severe de protest ori de actiuni ale judecatorilor in spatiul public si in relatia cu diferite organism nationale si/sau europene”.

Apelul a fost facut „pentru ca, in virtutea atributiilor constitutionale si legale pe care le are”, Sectia pentru judecatori „sa restabileasca, de urgenta, cadrul si limitele in care judecatorii se pot manifesta la nivel de mesaj public si implicare revendicativa, in conditiile in care in tara noastra exista institutia constitutionala reprezentativa a Consiliului Superior al Magistraturii, alcatuita din judecatori si procurori alesi prin vot de intregul sistem judiciar, organism care are atributia legala de a coopera cu celelalte institutii, dar si cu institutii ale sistemelor judiciare din alte state”.

Conform sursei citate, pe fondul procesului legislativ de modificare a legilor justitiei, inscriindu-se intr-o tendinta oarecum fireasca, generata de schimbari uneori de substanta, pe care legiuitorul le-a adus acestor legi, sistemul judiciar a cunoscut mai multe framantari cu privire la statutul si cariera judecatorilorsi procurorilor, pe care, insa, CSM, ca unic garant al independentei justitiei, le-a preluat si gestionat in relatia cu celelalte puteri ale statului.

„Precizam, in acest context, ca modificari de esenta precum separarea carierei judecatorilor de cea a procurorilor ori reasezarea unor institutii din cadrul sistemului judiciar in matca lor fireasca au reprezentat solicitari constante ale intregului corp de judecatori, fiind in cele din urma preluate de legiuitor, prin intermediul CSM si transformate in lege. Cu toate acestea, se constata ca ultima perioada de timp este marcata de o evolutie ingrijoratoare si neadecvata cu statutul de magistrat din partea unor colegi judecatori, care aduce grave prejudicii de imagine justitiei in ansamblul sau, acreditand in randul opiniei publice ideea unei justitii care nu mai poate ramane impartiala. Astfel, indemnul la forme radicale de protest, suspendarea activitatii firesti a instantelor, instigarea la miscari de strada, dezinformarile constante, rostogolirea intentionata a unor neadevaruri nu au niciun fel de legatura cu activitatea si statutul de judecator”, se arata in apelul transmis CSM.

Conform sursei citate, judecatorul trebuie sa ramana nepartinitor si sa fie capabil sa faca aprecieri obiective si impatiale in cauzele cu care este sau poate fi investit in viitor.

„Coborarea judecatorului in agora si participarea acestuia la adunari publice in care exista riscul deja dovedit al confiscarii acestora de catre diverse persoane cu orientari politice manifeste, nu poate avea decat consecinte extrem de grave asupra ideii de justitie, in intelesul ei fundamental. Echitatea, dreptatea si adevarul ca scop sunt cele care trebuie sa defineasca magistratura”, mai scrie in apel.

In document se face referire la unele actiuni ale judecatorului Cristi Danilet.

„Recent, am luat cunostinta si de imprejurarea ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, coordoneaza mai multe manifestari si actiuni publice, atat pe plan national, cat si european, erijandu-se intr-un «asa-zis» reprezentant al judecatorilor din Romania, actiunile acestuia situandu-se, de cele mai multe ori, in sfera unor demersuri cu conotatii politice. Am luat, astfel, act cu ingrijorare de ultimul demers pe care, cu multa usurinta, domnul judecator Cristi Vasilica Danilet il promoveaza in spatiul public, respectiv de a se deplasa impreuna cu o delegatie de 30 de magistrati la Bruxelles, pentru a discuta cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu privire la situatia justitiei din Romania”, arata magistratii.

Ei solicita public „sa se ia act de faptul ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet nu reprezinta sistemul judiciar din Romania, nu reprezinta corpul profesional al judecatorilor si, prin toate luarile sale de pozitie, domnul judecator alege sa incalce prevederile legale prin care magistratilor le este interzis sa isi exprime opiniile politice”.

„Solicitam, pe aceasta cale, magistratilor implicati in acest demers sa analizeze cu maxima responsabilitate implicarea in astfel de actiuni si sa nu se transforme in negociatori cu institutiile politice ale Uniunii Europene, astfel de atributii revenind altor autoritati ale Statului roman. In plus, numai Consiliul Superior al Magistraturii este abilitat de lege sa desfasoare actiuni de cooperare cu institutii ale sistemelor judiciare din alte state”, mai scrie in apel.

Magistratii semnatari ii cer lui Danilet „sa inceteze a-si aroga rolul de reprezentant al magistratilor din Romania” si amintesc ca, in timpul exercitariii mandatului sau de reprezentant al judecatorilor din cadrul judecatoriilor, in organizarea fostului CSM, „un numar impresionant de colegi judecatori au solicitat la acel moment revocarea domnului judecator din demnitatea publica pe care o ocupa si, chiar daca acest demers nu a avut finalitatea juridica urmarita, nu poate fi ignorat din punct de vedere al legitimitatii cu care vorbeste public domnul judecator Danilet Cristi Vasilica”.

Semnatarii apelului se delimiteaza ferm de toate aceste manifestari, atat cele initiate de Danilet, cat si de orice forma de protest care risca sa se indeparteze de la rolul si locul pe care il ocupa judecatorul in societate si de la matca fireasca a modului de manifestare publica a magistratilor, solicitand de indata interventia CSM cu privire la conduita si atitudinea lui Cristi Danilet.

Astfel, ei solicita Sectiei pentru judecatori a CSM sa ia act de ingrijorarea pe care o manifesta fata de escaladarea fara precedent a manifestarilor publice din partea unor judecatori, cu indepartarea actiunilor revendicative de la cele ce se pot circumscrie nevoilor reale ale instantelor judecatoresti; sa adopte in regim de urgenta masuri de natura sa conduca la restabilirea autoritatii si prestigiului de care trebuie sa se bucure corpul judecatorilor, prin stoparea actiunilor ce exced rolului si statutului judecatorilor; sa ia masuri pentru stoparea demersului initiat de judecatorul Cristi Vasilica Danilet, respectiv de a se deplasa impreuna cu o delegatie de 30 de magistrati la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans; sa adreseze o scrisoare institutionala catre organismele/institutiile Uniunii Europene relevante in sensul disocierii de demersuri nereprezentative pentru corpul magistratilor si pentru exprimarea unei opinii institutionale asumate.

Apelul va fi tradus si transmis organismelor/institutiilor Uniunii Europene, precum si institutiilor sistemelor judiciare din alte state membre.

Documentul este semnat de Szep Otto Sandor – presedinte Tribunalul Arad, Flavius Bradin – vicepresedinte Tribunalul Arad, Mariana Varga – vicepresedinte, cu atributii de presedinte Tribunalul Arges, Ciprian Tita – presedinte Tribunalul Specializat Arges, Ioana Liliana Pocovnicu – presedinte Tribunalul Bacau, Carmen Domocos – presedinte Tribunalul Bihor, Liliana Elisabeta Preda – presedinte Tribunalul Bistrita-Nasaud, Ildiko Simionescu -vice presedinte Tribunalul Bistrita-Nasaud, Mihaela Ungureanu – presedinte Tribunalul Botosani, Cristina Gabriela Ciolacu – vicepresedinte Tribunalul Brasov, Adriana Nicolae – presedinte Tribunalul Buzau, Petru Juca – presedinte Tribunalul Caras-Severin, Cornelia Iordache – presedinte Tribunalul Calarasi, George Serban – vicepresedinte Tribunalul Calarasi, Viorel Gheorghe – presedinte Tribunalul Constanta, Dragos Popoiag – presedinte Tribunalul Dambovita, Robert George Florea – presedinte Tribunalul Galati, Adriana Pencea – presedinte Tribunalul Giurgiu, Gheorghe Radu – presedinte Tribunalul Gorj, Laura Sarcina – vicepresedinte Tribunalul Gorj, Lorena Tarlion – presedinte Tribunalul Iasi, Loredana Geanina Antonescu – presedinte Tribunalul Ilfov, Norel Popescu – presedinte Tribunalul Mehedinti, Crina Mihaela Letea – presedinte Tribunalul Prahova, Liliana Oprea – presedinte Tribunalul Olt, Petrica Gudac – presedinte Tribunalul Teleorman, Adriana Stoicescu – presedinte Tribunalul Timis, Mugurel Adrian Gheorghita – presedinte Tribunalul Valcea, Daniela Matache – presedinte Tribunalul Vrancea si Dinu Jelea – vicepresedinte Tribunalul Vrancea.

Mai mult despre:

Comentarii: