Mesaj de la Bruxelles: „Romania a ajuns in urma Bulgariei, este ultima tara din UE. Romania este mai departe ca oricand de aderarea la euro”

politica

Europarlamentarul Siegfried Muresan, negociator-sef al Parlamentului European privind bugetul UE pe 2018, acuza Guvernul PSD – ALDE ca a transformat Romania in ultima tara din UE in ce priveste procesul de aderare la euro.

„Din tara-model privind disciplina fiscala, Guvernul PSD – ALDE a transformat Romania in ultima tara din UE. Suntem mai departe ca oricand de aderarea la euro, in timp ce Bulgaria e cu un pas in zona euro”, arata Muresan.

Iata declaratia europarlamentarului:

„Masurile luate de Guvernul PSD – ALDE indeparteaza tot mai mult Romania de zona euro. Trei dintre cele cinci criterii principale de aderare la moneda unica risca sa nu mai fie indeplinite de Romania din cauza masurilor economice si fiscale ale actualului Guvern, dupa cum a avertizat ieri si economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea. In tot acest timp, Bulgaria este vazuta de oficialii Comisiei Europene ca tara cu cele mai multe sanse sa devina viitorul stat care adera la moneda euro.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunta, saptamana trecuta, dupa intalnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, ca tara acestuia este pregatita sa adere la zona euro si ca va sprijini Guvernul de la Sofia daca acesta va solicita aderarea la moneda unica. Jean-Claude Juncker a laudat, cu acest prilej, politicile economice ale Guvernului Borisov care au dus la scaderea datoriei publice pana la 29%, in timp ce deficitul bugetar estimat pentru Bulgaria este de 0%. Sunt cifre care arata indeplinirea a doua dintre cele cinci criterii principale de aderare la zona euro prevazute in Tratatul de la Maastricht, respectiv deficit bugetar de sub 3% si datorie publica de sub 60%.

Celelalte trei criterii impuse pentru aderarea la moneda unica sunt stabilitatea ratei de schimb, o rata a inflatiei cu maximum 1,5 puncte procentuale peste media primelor 3 tari din zona euro cu cel mai scazut nivel al inflatiei si, respectiv, o rata a dobanzii pe termen lung cu maximum 2 puncte procentuale peste media primelor 3 tari din zona euro cu cel mai scazut nivel al inflatiei. Situatia in Romania este astazi exact la polul opus fata de Bulgaria.

Dupa ani de zile in care am fost o tara-model privind disciplina fiscala si am fost dati ca exemplu datorita nivelului redus al deficitului si al datoriei publice, masurile Guvernul PSD – ALDE au dus la cresterea deficitului bugetar peste nivelul de 3% prevazut in criteriile de la Maastricht. Mai mult, rata inflatiei in Romania va ajunge, la finalul anului, la 2,7%, conform estimarilor Bancii Nationale a Romaniei, adica deja ingrijorator de mult peste nivelul prevazut in conditiile de aderare la zona euro.

Un al treilea criteriu pe care tara noastra risca sa nu-l mai indeplineasca incepand cu anul viitor este nivelul ratei dobanzii pe termen lung, dupa cum a mentionat aseara economistul-sef al BNR. Romania are nevoie de un guvern care sa intareasca economia, sa o faca mai competitiva si sa o pregateasca de aderarea la zona euro. Aderarea la zona euro va aduce mai multe investitii, mai multe locuri de munca, mai multa incredere din partea institutiilor financiare internationale, mai putine riscuri si eliminarea tuturor costurilor si riscurilor legate de cursul valutar pentru intreprinderi si cetateni.

Din pacate, Guvernul PSD – ALDE ne-a periclitat sansele de a adera la moneda unica in viitorul apropiat. Fiecare zi cu acest guvern la putere ne indeparteaza de aderarea la zona euro. Avem nevoie de un nou guvern competent, neimplicat in scandaluri de coruptie, care sa adopte masurile necesare pentru restabilizarea macroeconomica a tarii si aderarea la zona euro”, afirma Siegfried Muresan intr-un comunicat de presa transmis aktual24.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: