Mesaj de la Timisoara. Dominic Fritz: „E un esec colosal si o rusine nationala modul dezastruos in care s-au organizat aceste alegeri. E un salt in timp, inapoi in anii ‘90”

politica

Primarul reales al Timisoarei, Dominic Fritz (USR), a cerut miercuri demiterea lui Toni Grebla din fruntea AEP pentru „modul dezastruos” in care au fost organizate alegerile.

„Va rog sa fiti atenti la ce se intampla la Bucuresti si in alte locuri din tara cu numararea voturilor. Ne priveste pe toti. Cui ii pasa de democratie in Romania trebuie sa fie oripilat acum. Eu sunt.

Clotilde Armand, Radu Mihaiu, Allen Coliban, colegii mei din Bucuresti si Brasov, se lupta si acum pentru voturile oamenilor, nu pentru voturile lor pe persoana fizica. Si asta face cauza lor, cauza tuturor romanilor care inca mai cred in democratie.

In Sectorul 1, intr-o sectie, PSD avea 227 voturi, iar Clotilde Armand 193. Pe site-ul AEP insa apare un proces verbal, nesemnat de nimeni, in care Clotilde mai are doar 6 voturi. Intr-o alta sectie, procesul verbal semnat de reprezentantul USR nu este identic cu cel transmis de presedintele de sectie si urcat pe site-ul AEP. Si evident ca s-a umblat si la voturi. Din pix. S-au mai luat cateva zeci de voturi.

Lista sectiilor cu probleme continua tot asa, situatii similare sunt si la Sector 2. In amandoua curse, primarii USR sunt „in spate” cu doar cateva sute de voturi. Este evident de ce trebuie renumarate voturile. Dar PSD, care controleaza si presedintele AEP (care organizeaza alegerile), refuza. Iar observatorii sunt dati afara din sectii cu jandarmii.

Stiu de o primarie din judetul Mures, unde s-au renumarat de sapte ori voturile (acolo s-a putut) si de fiecare data a iesit un alt candidat castigator. In Bihor, s-au renumarat voturile si a castigat un alt candidat primaria, la un singur vot distanta. In Ialomita, colegi de-ai mei n-au intrat initial in Consiliul Local pentru ca au lipsit doua voturi. Au cerut renumarare si au rezultat inca 33 de voturi in plus care se ”pierdusera” si acum au doi consilieri locali.

Aceste situatii exista, indiferent daca sunt rezultatul unor fraude sau e doar neatentia dupa 30 sau 40 ore de stat fizic in sectii. Tocmai de aceea intr-o democratie e absolut normal sa poti renumara voturile. De aceea sigilam voturile in saci, de aceea nu le-am aruncat inca la gunoi.

E un esec colosal si o rusine nationala modul dezastruos in care s-au organizat aceste alegeri. E un salt in timp, inapoi in anii ‘90.

Presedintele AEP, Toni Grebla, trebuie sa-si dea demisia”, a scrius Fritz pe Facebook.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, candidat pentru un nou mandat, precizeaza ca Biroul Electoral Municipal a luat decizia renumararii voturilor la sectia 352.

„Stim ca s-a luat decizia (de catre Biroul Electoral Municipal, n.r.). Nu a fost formulata inca hotararea si nici motivarea. Asteptam sa fie formulata si sa fie transmisa catre Biroul Electoral de Sector”, a spus Mihaiu, pentru Agerpres.

Anterior, in cadrul unei conferinte de presa, Radu Mihaiu a solicitat renumararea voturilor in peste 30 de sectii, afirmand ca exista „suspiciuni documentate de frauda” in cazul a peste 2.000 de voturi.

„Cer Biroului Electoral de Sector, Biroului Electoral Municipal, Biroului Electoral Central si decidentilor politici sa respecte votul cetatenilor Sectorului 2. Avem suspiciuni documentate de frauda pentru peste 2.000 de voturi. 2.000 de voturi care fac diferenta. Din punctul meu de vedere, aceste alegeri trebuie sa fie validate dupa ce toate aceste suspiciuni sunt verificate. Avem o sectie (numarul 352, n.r.) in care s-au inversat rezultatele. Avem 504 voturi disparute. Avem 1.345 de buletine disparute din sectii. Asta din datele oficiale de pe site-ul AEP. Cer PNL sa se disocieze de aceasta tentativa de fraudare a alegerilor. Cer sa voteze in Biroul Electoral de Sector si al Municipiului pentru renumararile cerute”, a spus Radu Mihaiu.

El a facut referire si la cazul sectiei de votare nr. 352, unde cele 333 de voturi pe care pe care le-a obtinut au fost inversate, in procesul verbal, cu cele ale unei contracandidate. Cei din sectia de vot au recunoscut greseala si au cerut corectarea ei, spune primarul.

„Oamenii din sectia de votare au spus: ‘am transcris gresit’, iar cei din Biroul Electoral de Sector refuza sa ia masurile normale de a renumara, pentru a vedea care este realitatea. In plus, in Biroul Electoral de Sector au aparut peste noapte doua voturi nule, care nu existau inainte si pe care nu le recunosc cei din sectia de votare. Asa ceva este inadmisibil si cer tuturor fortelor politice sa respecte votul oamenilor si sa voteze in birourile electorale pentru renumararea transparenta a voturilor”, a declarat primarul USR.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri ca la Sectoarele 1 si 2 sunt „doua persoane care, alaturi de mii de alte persoane, au pierdut alegerile si care stau la televizor si se plang”, el referindu-se la primarii Clotilde Armand si Radu Mihaiu, care contesta numararea voturilor in sectiile de votare.

”Doua persoane care, alaturi de mii de alte persoane, au pierdut alegerile. Care stau la televizor, se plang. Am inteles ca presedintele AEP considera ca, dupa aceasta experienta, trebuie sa modifice ceva, trebuie sa vina cu acele propuneri de modificare. Nu am expertiza domnului Toni Grebla in domeniu, dar categoric ca voi fi atent la ceea ce va propune”, a spus Ciolacu.

El a precizat, despre procesul de la sectiile de votare, ca ”a durat mult mai mult din punctul lui de vedere”.

”Sectorul 1 a avut un spatiu total inadecvat, neavand elemente, doar mi s-a povestit, ce spatiu a fost pus la dispozitie, a fost pus intentionat, pentru a nu face fata unei asemenea provocari cum sunt alegerile de la sectorul 1. Este atributul primarului de sector”, a subliniat Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: