Mesaj dur pentru Moscova de la Washington: „Lui Putin nu i se poate permite sa reconstruiasca Uniunea Sovietica”

externe

Senatorul american Mitt Romney a sustinut ca depinde de SUA si de alte tari occidentale sa il impiedice pe presedintele rus Vladimir Putin sa reconstruiasca Uniunea Sovietica, relateaza luni politico.eu, citata de Agerpres.

”El (Putin) incearca sa restabileasca ce a fost inainte. Acest lucru nu poate fi permis sa se intample”, a declarat senatorul republican de Utah in cadrul emisiunii ‘Meet the Press’, difuzata de postul de televiziune NBC.

In ultimele saptamani Vladimir Putin a plasat trupe suplimentare la frontiera cu Ucraina, agravand o criza inceputa in 2014 odata cu anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si continuata prin sustinerea separatistilor prorusi din regiunea ucraineana Donbas.

Liderul rus a afirmat clar ca incearca sa blocheze aderarea Ucrainei si a altor foste republici sovietice la NATO.

Mihail Gorbaciov a dizolvat Uniunea Sovietica in 1991; Vladimir Putin, fost ofiter KGB, se afla atunci in primele etape ale carierei sale politice.

”Putin incearca sa dezmembreze NATO – pentru a o slabi. Avem nevoie de o NATO puternica, tinand cont nu doar de Rusia, ci si de ascensiunea Chinei”, a spus Romney.

El i-a transmis moderatorului emisiunii, Chuck Todd, ca un lucru pe care Occidentul il poate face este sa blocheze proiectul Nord Stream 2, o conducta care urmeaza sa transporte gaz din Rusia in Germania via Marea Baltica. ”Ar trebui sa-i transmitem ca Nord Stream 2 nu va functiona. El (Putin) nu va avea aceasta avere daca actioneaza in vreun fel pentru a rasturna guvernul Ucrainei”, a subliniat senatorul Romney.

Mai mult despre: ,

Comentarii: