Mesaj fabulos al lui Donald Trump adresat lui Iohannis in conferinta de presa. Ce le transmite romanilor – Video

news

Mesaj foarte calduros adresat de Donald Trumop presedintelui Iohannis si romanilor in conferinta comuna de presa.

„Va multumesc ca ati venit aici, este o onoare sa primesc un prieten atat de bun. Poporul roman si cel american au foarte multe in comun, traditii vaste si peisaje minunate. Relatia celor doua state se intinde pe un secol. Azi sarbatorim parteneriatul strategic ce s-a incheiat acum 20 de ani. Astazi reafirmam si sarbatorim un parteneriat strategic care a inceput acum peste 20 de ani¬†(…) Vreau sa recunosc capacitatile de conducere a presedintelui Iohannis, faptul ca Romania a decis sa creasca bugetul pentru aparare la 2% din PIB. Speram ca si celelalte state vor urma exemplul Romaniei. Banii incep sa vina la NATO. Aplaud curajul dvs. de a lupta impotriva coruptiei si de a apara statul de drept. Romanii au trecut prin momente grele dar si-au revenit.

Romanii au facut contributii foarte importante, printe ele premiul Nobel lui Elie Wiesel, saptamana aceasta comunitatea evreiasca din SUA i-au acordat presedintelui Iohannis inalta distinctie pentru munca sa.

Viitoarele relatii dintre Romania si SUA sunt luminoase, va multumesc pentru conducerea dvs si ca ati venit aici, abia astept sa intarim relatiile cu poporul dvs, relatia a fost buna dar acum e mai puternica ca niciodata”, a declarat Trump in debutul conferintei de presa.

La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a subliniat importanta parteneriatului cu Statele Unite.

„Va multumesc foarte mult pentru cuvintele pe care le-ati gasit pentru Romania, pe care le-ati spus poporului roman si mie, va multumesc foarte mult pentru aceasta invitatie de a veni aici, de a fi alaturi de dumneavoastra, va multumesc pentru ca ati aranjat ca vremea sa fie buna in acest moment.

Domnule presedinte, ma bucur foarte tare pentru ca am avut o intalnire foarte buna si acest lucru se datoreaza puterii dumneavoastra de a conduce si totodata parteneriatului nostru puternic. Desigur, faptul ca sarbatorim anul acesta 20 de ani de parteneriat strategic intre tarile noastre este important pentru ambele natiuni si vreau sa subliniez ca acest parteneriat cu Statele Unite modeleaza Romania asa cum este ea astazi, o Romanie cu o democratie solida, o Romanie care este alaturi de trupele americane in Afganistan si in Irak. Acest parteneriat a contribuit la ceea ce Romania este astazi si cred ca acest parteneriat trebuie sa devina si mai puternic.

Ma bucur ca implicarea dumneavoastra in lupta contra terorismului a determinat mai multe natiuni sa fie constiente de faptul ca trebuie sa impartim cheltuielile in interiorul NATO, de aceea Romania a decis sa creasca contributia pentru aparare la 2% si cred ca suntem prima tara din mandatul dumneavoastra care face acest lucru.

O parte importanta din acest buget merge catre achizitiile strategice si sper ca vom gasi impreuna metode bune de a cheltui acesti bani.

Romania este foarte constienta de faptul ca suntem in est si ca ne bazam foarte mult pe parteneriatul cu dumneavoastra pentru ca nu putem sa rezistam acolo fara SUA, nu putem rezista acolo singuri. Pe de alta parte, parteneriatul nostru are oportunitati imense, nu doar in chestiuni de siguranta, ci si de natura comerciala, economica.

Romania este membra a UE si cred ca este in interesul ei ca Uniunea sa fie un partener puternic al SUA. Legaturile transatlantice sunt vitale. SUA si UE nu trebuie sa concureze una impotriva celeilalte, ci trebuie sa lucreze impreuna”, a declarat Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: