Mesaj neasteptat adresat de Palada lui Mihai Gotiu. Tertipul prin care batausul incearca sa scape de consecinte si sa revina in studiourile TV

news

Dupa ce a declarat zilele trecute ca ii va cere scuze lui Mihai Gotiu pentru agresiunea la care l-a supus la „Sfantu’ Asteapta”, Palada si-a schimbat brusc atitudinea si anunta ca ii intinde „o mana” senatorului USR. „Dupa ce ne stringem mina, sa ne asezam la masa impreuna si sa invitam si pe altii sa se aseze la masa cu noi”, scrie Palada.

Desi el a comis violentele si nu a dat niciun semn ca regreta, Palada vrea acum o dezbatere despre „rolul violentei in viata publica” si ii cere lui Gotiu sa ii stranga mana. Reamintim ca Mihai Gotiu a facut plangere penalal, anuntand ferm cu nu are de gand sa-si retraga actiunea.

Iata, integral, pesajul lui Palada:

„Inca din seara incidentului cu pricina am inceput sa primesc mesaje din intregul spectru al emotiilor umane. Multe mesaje. Multe feluri de mesaje. Unele de sustinere. Altele de o ticalosie de neinchipuit (nu vreti sa stiti; fac si astea parte din viata).

Din fericire, am avut parte si de mesaje rationale, echilibrate, in care eram criticat cu argumente expuse corect. Insa cele mai multe mesaje, indiferent daca de sustinere ori de admonestare, au fost pline de patima, de agresivitate, fie ca erau impotriva mea sau ma sprijineau. „Huoo, nemernicule, sa mergi la puscarie”. „Hai sa ne masuram, smardoiule, sa-ti arat eu tie”. „Bravo, bine ai facut, trebuia sa-i dai mai tare, sa nu se mai ridice, sa-l rupi in bataie.” „Doar atita poti? Trebuia mai mult. Doar 3-4 zile de ingrijiri?”.

Evident, niciunul din evenimentele preconizate de acesti luptatori curajosi pe FB nu va avea loc. Un proces probabil ca se va intimpla, dar cred ca e putin probabil sa se finalizeze cum isi doresc ei. Iar in ceea ce priveste indemnul la bataia mai zdravana, il repudiez din start fie si pentru simplul fapt (dar nu doar de aceea) ca vine din partea unora care vor sa lupte prin reprezentant.

Zilele astea am invatat multe lucruri. Si de bine, si de rau. Unul din ele – il stiam deja, dar tot timpul redescoperim lucrurile evidente – este ca agresiunea naste agresiune. Fie ea verbala, fie fizica. Si, ca sa-l parafrazez pe d-nul Vlad Stefan, „o cauza justa nu justifica agresiunea fizica sau verbala, la fel dupa cum frumusetea nu justifica prostitutia”.

Dupa o perioada in care am ales sa nu discut subiectul, consider ca e cazul sa raspund, caci stiu ca aveti nevoie de raspunsuri.

Voi raspunde prin a va propune sa incercam sa iesim din acest cerc karmic si sa vedem cum putem extrage o picatura de bine dintr-o balta de rau.

Va propun o dezbatere publica privind rolul violentei in viata publica. Violenta fizica. Violenta verbala. Violenta simbolica. Violenta de idei. Si unii, si altii. Si Palada, si Gotiu. Si pesedistii, si anti-pesedistii. Si politicienii, si votantii. Si cei care merg la talk-showuri, si telespectatorii.

Dle Gotiu, va intind o mana adversa si va propun ca, dupa ce ne stringem mina, sa ne asezam la masa impreuna si sa invitam si pe altii sa se aseze la masa cu noi.

Va intind o mina pe care nu stiu daca o veti accepta sau nu, dar pe care sper ca o veti accepta pentru a arata ca atingerea adversarului se poate face si altfel decat pentru a lovi verbal sau fizic. Intind aceasta mana, pentru ca, astfel dupa cum corect spunea d-nul Daniel P. Funeriu, intreaga societate sa aiba un castig. Sa invatam din greseli.

Mai ales va intind aceasta mana si aceasta propunere de discutie pentru a ajuta macar si un pic la schimbarea discursului si comportamentului public, indeosebi in zona patimii politice.

Pentru a demobiliza armatele furioase, dornice de singe virtual ori – din pacate – uneori si de singe real.

Pentru buna cuviinta in spatiul public. Da, stiu, o sa ma acuzati ca nu eu sint cel care trebuie sa vorbesc despre buna cuviinta. Ba chiar eu sint cel care trebuie sa vorbesc.

Pentru o presa responsabila si profesionista cu angajati bine pregatiti profesional, care nu cauta doar ratingul cu orice pret.

Avem multe de discutat, d-nule Gotiu. Este evident ca suntem adversari ideologici. Pentru o vreme scurta, am fost chiar si adversari fizici. Cu voia sau fara voia noastra, am fost transformati simbolic in avataruri ale luptei politice, ale patimii celor doua tabere care se tot zbat in mintile romanilor.

Propunerea pe care v-o fac poate fi un inceput al normalitatii de expresie in spatiul public. Va intind aceasta mina, ca la rugby, dupa ce doi adversari se tavalesc mai mult decit permite regulamentul. O stringeti sau nu.

Depinde de Dvs. Sper sa o stringeti.

Si da, vom ramine in continuare adversari ideologici”, a scirs Palada pe Facebook.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: