Mesaj pentru Romania al viceamiralului Henrique Gouveia e Melo: „Ati permis ca ignoranta si frica fara motive stiintifice sa se imprastie si sa paralizeze oamenii impotriva acestui virus periculos”

news

Coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, transmite, intr-un interviu pentru presa romana: „Ce mai aveti nevoie sa vedeti? Este un razboi, oamenii mor ca mustele. Cumva aceste vieti nu sunt importante?”. Portugalia a ajuns la o rata de vaccinare de aproape 86%.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Henrique Gouveia e Melo a declarat ca religia si preotii nu au niciun motiv sa se amestece in campania de vaccinare.

„Mesajul este urmatorul: secolul 21 este un secol al stiintei, secolul 13 este un secol al credintelor care nu sunt stiintifice deloc, de aceea il numim ‘dark ages’. In acea perioada, fara vaccinare, speranta de viata era in medie de 30 de ani. Astazi speranta de viata este peste 75 de ani. De ce? In principal pentru ca avem vaccinuri, antibiotice si medicina de calitate.

Apoi, de ce sa se implice religia in medicina? Religia si medicina sunt lucruri diferite. Religia este despre spirit, medicina despre corp, nu poti amesteca aceste lucruri. E ca si cum ai amesteca religia cu condusul.

Sa zicem ca eu ma rog si ziua urmatoare pot sa conduc un camion pentru ca m-am rugat. Oamenii trebuie sa realizeze ca in secolul 21 trebuie sa fim condusi de stiinta.

Sunt si lucruri care tin de spirit care este alt subiect, nu au legatura cu stiinta, tin mai mult de etica, morala si religie. Dar nu poti amesteca aceste doua parti. Nu poti sa decizi in privinta sanatatii bazandu-te pe religie. Este cel mai nebunesc lucru pe care poti sa-l faci.

(…) Nu este de conceput ca un preot care este un om al credintei sa vorbeasca despre ceva de care nu stie nimic. Este ca si cum un orb ar incerca sa conduca oamenii intr-un loc foarte ingust, intr-un loc foarte periculos, fara sa vada nimic. Pentru ca un preot nu stie nimic despre medicina. Nu e doctor”, a subliniat viceamiralul.

El a aratat si cum a facut fata protestatarillor anti-vaccinisti.

„Au fost cateva proteste impotriva vaccinarii si chiar am trecut prin mijlocul unor grupuri de oameni fara minte care spuneau chestii anti-vacciniste, dar eu am trecut calm prin aceste manifestatii, prin mijlocul lor, iar imaginea cu mine trecand calm prin mijlocul acestor proteste cu acesti protestatari fara minte, care se comportau ca niste nebuni, a oferit o imagine mai buna oamenilor din tara mea, care au vazut unde este lumina si ratiunea si unde este intunericul si unde nu se actioneaza rezonabil.

De asemenea, am folosit acest incident ca sa arat diferenta dintre lumina si Evul Intunecat. Lumina inseamna oamenii rationali, oamenii care se comporta bine si au atitudine buna si oamenii irationali, de partea cealalta, care sa comporta gresit si au o atitudine complet nebuneasca.

Acel incident a fost aratat la tv in direct si ce s-a intamplat dupa aceea a fost un urias suport pentru conducerea mea si, de asemenea, pentru campania de vaccinare. Pentru ca compatriotii mei au putut sa vada de o parte nebunie si de cealalta parte logica si lumina”, a declarat Henrique Gouveia e Melo.

Intrebat despre faptul ca oamenii din estul Europei sunt mai ezitanti sa se vaccineze decat oamenii din vestul Europei, viceamiralul a avut o reactie taioasa.

„Nu pot comenta, pentru ca nu stiu. Nu stiu daca este o chestiune culturala… Dar ce stiu este urmatorul lucru: cati oameni mai trebuie sa pierdeti ca sa intelegeti situatia, pericolul situatiei si ce trebuie sa faceti ca sa-l evitati? Zece mii? Sute de mii? Un milion? Cate persoane sa mai asteptam sa fie ucisi de virus?

Sa nu faci nimic este ceva ce, din punct de vedere etic si moral, este rau. Ati permis ca ignoranta si frica fara motive stiintifice sa se imprastie si sa paralizeze oamenii impotriva acestui virus periculos.

Ce vreti sa faceti? Sa asteptati ca oamenii sa moara?

Aici, in Portugalia, in ultima iarna, au murit 300 de oameni pe zi. Noi, cand am fost in razboi in Africa, niciodata nu am avut o astfel de rata a mortalitatii.

In razboaie in trei teatre diferite: Angola, Mozambic si Guineea, niciodata nu am avut aceasta rata. In toate razboaiele in 13 ani am pierdut 80 de mii de oameni. Doar in aceasta pandemie in mai mult de un an, un an si jumatate, am pierdut 18 mii de oameni.

Ce mai aveti nevoie sa vedeti? Este un razboi, oamenii mor ca mustele. Cumva aceste vieti nu sunt importante? Aceste vieti sunt importante, trebuie sa subliniati asta.

Fiecare viata e importanta. Nu putem baga capetele sub nisip, asteptand ca virusul sa treaca. Virusul o sa te prinda, asta daca nu te protejezi pe tine, familia ta, comunitatea ta”, a subliniat Henrique Gouveia e Melo.

Mai mult despre:

Comentarii: