Mesaj surprinzator al super-bogatilor lumii la Davos: „Va cerem sa ne impozitati pe noi, cei mai bogati”

externe

davos

Peste 250 de miliardari si milionari cer elitei politice reunite la Forumul Economic Mondial de la Davos sa creasca impozitele pe avere pentru a contribui la finantarea unor servicii publice mai bune in intreaga lume, relateaza The Guardian.

„Solicitarea noastra este simpla: va cerem sa ne impozitati pe noi, cei mai bogati din societate”, au declarat bogatii intr-o scrisoare deschisa adresata liderilor mondiali.

„Acest lucru nu ne va modifica in mod fundamental nivelul de trai, nu ne va priva copiii si nu va afecta cresterea economica a natiunilor noastre. Dar va transforma averea privata extrema si neproductiva intr-o investitie pentru viitorul nostru democratic comun”, se mai arata in scrisoare.

Printre bogatii semnatari din 17 tari se numara mostenitoarea Disney, Abigail Disney, actorul si scenaristul Simon Pegg si Valerie Rockefeller, mostenitoare a dinastiei americane cu acelasi nume.

„Suntem, de asemenea, cei care beneficiaza cel mai mult de pe urma status quo-ului”, au declarat ei in scrisoarea intitulata „Mandri sa platim”, pe care vor incerca sa o inmaneze liderilor mondiali reuniti miercuri la Davos, in Elvetia.

„Inegalitatea a atins un punct de cotitura, iar costul sau pentru riscul economic, societal si de stabilitate ecologica este grav – si creste in fiecare zi. Pe scurt, trebuie sa actionam acum”, se mai spune in scrisoare.

Un nou sondaj de opinie realizat in randul celor foarte bogati arata ca 74% dintre acestia sunt in favoarea unor impozite mai mari pe avere pentru a contribui la solutionarea crizei costului vietii si la imbunatatirea serviciilor publice. Sondajul, realizat de Survation in numele grupului de campanie Patriotic Millionaires, a intervievat peste 2 300 de respondenti din tarile G20 care detin peste 1 milion de dolari in active care pot fi investite, cu exceptia locuintelor lor, ceea ce ii plaseaza in cei mai bogati 5%.

Sondajul a aratat ca 58% dintre respondenti au sustinut introducerea unei taxe de 2% pe avere pentru persoanele care detin peste 10 milioane de dolari si ca 54% dintre acestia considera ca bogatia extrema reprezinta o amenintare pentru democratie.

Un impozit „modest” de 1,7% pe avere pentru cei mai bogati 140.000 de oameni din Marea Britanie ar putea strange peste 10 miliarde de lire sterline pentru a ajuta la plata serviciilor publice, a sugerat anul trecut Congresul Sindicatelor (TUC).

Cele mai bogate 250 de familii din Marea Britanie au o avere combinata de 748 de miliarde de lire sterline, potrivit ultimei liste a celor mai bogati oameni din Sunday Times, in crestere fata de 704 miliarde de lire sterline in anul precedent.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: