Mesajul lui Iohannis. Barna nu crede ca USRPLUS va mai reveni la guvernare: „Pare ca se contureaza aceasta varianta cu un USL 2.0 cu Florin Citu – Marcel Ciolacu la conducerea statului”

politica

Copresedintele USRPLUS Dan Barna a anuntat miercuri, dupa mesajul prin care Klaus Iohannis isi anunta sustinerea pentru Florin Citu, ca scenariul cel mai probabil este ca PNL va guverna singur in continuare cu sustinerea PSD-ului.

„Mesajele care vin dinspre PNL, vedem astazi si mesajul presedintelui, sugereaza aceasta directie in care PNL va continua sa-l sustina pe premierul Florin Citu, ceea ce pentru noi inseamna un USR PLUS in opozitie. (…) Probabil, vom avea un guvern minoritar sau chiar un guvern USL 2.0 dupa aceste alegeri din PNL, daca aceasta declaratie (a lui Iohannis) se confirma si prin actiunile ulterioare Congresului”, a declarat Barna pentru Europa Libera.

Dan Barna spune ca partidul ramane „bloc” in spatele deciziei luate prin care Florin Citu nu mai are sustinerea politica a USR PLUS, iar orice negociere cu PNL „va porni de la aceasta pozitie care nu este tranzactionabila”.

„Sunt ambele scenarii pe masa: putem sa mergem in Opozitie si pare ca se contureaza aceasta varianta cu un USL 2.0 cu Florin Citu – Marcel Ciolacu la conducerea statului sau o varianta mai putin posibila in care ne asezam la masa si discutam despre un calendar agreat de reforme, cu un alt premier.

(…) Actiunile politice efective sunt cele exprimate prin vot sau prin sustinere parlamentara. Acum doua zile, PNL si PSD au votat impreuna pentru respingerea initiativei de eliminare a pensiilor speciale pentru primari, un USL 2.0, curat, fara echivoc. Au votat in Biroul Permanent respingerea respectarii Constitutiei in ceea ce priveste motiunea de cenzura, PNL – PSD, umar la umar, echipa castigatoare Citu cu Marcel Ciolacu si PSD. Indiferent ce se scrie pe diferite declaratii fanfaronice, realitatea si actul istoric care ramane este votul in solidar, acest USL 2.0, Florin Citu – Marcel Ciolacu”, a declarat Dan Barna pentru Europa Libera.

Seful statului Klaus Iohannis a anuntat ca va participa, sambata, la Congresul PNL in care se alege presedintele formatiunii.

Cu privire la criza guvernamentala, el a aratat, marti, intr-o discutie cu jurnalistii care il insotesc la New York la Adunarea Generala a ONU, ca aceasta se va transa dupa congresele PNL si USR PLUS.

Seful statului nu crede intr-o eventuala demitere a Guvernului dupa cele doua congrese si considera ca premierul Florin Citu poate conduce Executivul pana la urmatoarele alegeri.

„Il incurajez pe Florin sa continue si sa nu se teama si pe liberali sa ramana la guvernare. (…) Florin Citu nu are motive sa demisioneze sau sa fie demis”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca intotdeauna au existat curente diverse in PNL care s-au transat dupa alegerile interne, fie prin alinierea in spatele castigatorului, fie prin trecerea la un alt partid, context in care a dat exemplul fostului lider liberal, Calin Popescu-Tariceanu.

Seful statului a afirmat ca mai are discutii cu presedintele PNL, Ludovic Orban. „Dar cine mai intelege reactiile lui Ludovic”, a adaugat Iohannis cu privire la declaratiile recente ale liderului PNL la adresa sa.

Presedintele Klaus Iohannis conduce, de marti pana joi, delegatia Romaniei la segmentul la nivel inalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, care are loc la New York.

Comentarii: