Mesajul lui Iohannis la DNA care va innebuni Antena 3: „RECUPERAREA prejudiciilor este o tema importanta, autoritatile trebuie sa actioneze”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca trebuie sa existe o actiune coerenta a autoritatilor si operationalizarea institutiilor cu atributii in cazul recuperarii prejudiciilor produse statului prin fapte de coruptie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovatia.

„O tema importanta ramane recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de coruptie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovatia prin decizie judecatoreasca definitiva. Nu putem permite ca persoane care s-au imbogatit prin incalcarea legii penale sa se bucure in continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, ca avem nevoie de actiune coerenta din partea autoritatilor si ca trebuie operationalizate cu adevarat institutiile cu atributii, care sa recupereze prejudiciile”, a spus Iohannis la prezentarea bilantului DNA pe anul trecut, citat de Agerpres.

El a remarcat mentinerea stabilitatii cadrului legislativ si faptul ca s-a evitat „pericolul unor legi sau alte acte normative care ar fi riscat sa ingradeasca lupta anticoruptie, cum ar fi amnistia si gratierea, sau modificari intempestive la Codul penal sau la Codul de procedura penala”.

In schimb, seful statului a punctat ca incuviintarea de catre Parlament a cererilor justitiei ramane insa un capitol cu restante periodice.

„Doresc sa subliniez inca o data faptul ca imunitatea parlamentara nu are voie sa se transforme intr-o piedica impotriva luptei anticoruptie”, a completat Iohannis.

Iohannis: Lupta anticoruptie trebuie sa continue cu motoarele la maximum; DNA va trebui sa ramana un jucator concentrat

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca flagelul coruptiei afecteaza inca profund Romania, subliniind ca lupta anticoruptie trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum si DNA sa fie un jucator concentrat in acest caz.

„Flagelul coruptiei continua, din pacate, sa afecteze profund societatea noastra. De aceea, lupta impotriva coruptiei nu numai ca nu s-a incheiat, dar trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui sa ramana un jucator concentrat in combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate”, a spus seful statului la prezentarea bilantului DNA pe anul trecut, care releva ca in 2015 au fost trimise in judecata 497 de persoane cu functii de conducere, dintre care 32 sunt demnitari.

Iohannis a subliniat ca, in paralel, este necesara dezvoltarea unor politici publice si a unei legislatii care sa puna accent si pe educarea cetatenilor, in special a tinerilor, cu privire la efectele negative ale coruptiei de orice fel, precum si pe masurile de prevenire a faptelor de coruptie.

„Pentru o schimbare durabila in societatea romaneasca, am convingerea ca, pe langa caracterul judiciar si punitiv, lupta anticoruptie trebuie sa capete si o componenta educativa. De altfel, strategia anticoruptie pentru perioada 2016-2020, care se afla in lucru la Ministerul Justitiei, urmeaza sa puna accentul nu doar pe stabilitatea cadrului legislativ anticoruptie, ci si pe tratarea incidentelor de integritate ca esecuri de management al institutiilor publice, insistand asupra importantei analizei post-incident si asupra masurilor de preventie”, a afirmat presedintele.

El a indicat ca rezultatele DNA sunt de la an la an mai bune, fiind apreciate de cetateni, dar si remarcate in plan extern.

„Dincolo de dosare si condamnari, activitatea DNA are si un alt efect, care se resimte deja si se va resimti pe termen lung la nivel profund. Activitatea DNA a inceput sa schimbe societatea la nivel de mentalitati si practici, sa schimbe modul de functionare a autoritatilor si institutiilor publice si chiar a elitei politice si administrative. Legea este aceeasi pentru toti, respectarea ei nu este optionala, iar coruptia este inacceptabila. Prin activitatea sa, DNA a inceput sa arate ca aceste principii nu sunt simple deziderate, greu de atins in Romania, ci ca ele trebuie si pot sa devina realitate. O societate care se cladeste pe un asemenea fundament are mai multe sanse de dezvoltare si de prosperitate”, a declarat seful statului.

El le-a transmis reprezentantilor DNA ca le va fi partener in aplicarea acestor principii. „Am convingerea ca veti continua eforturile pentru consolidarea statului de drept si a democratiei in Romania, astfel incat cetatenii sa aiba sentimentul ca traiesc intr-o Romanie sigura si dreapta”, a completat seful statului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: