Categories: news

Mesajul obraznic al Guvernului Dancila primeste un raspuns pe masura. Administratia Prezidentiala anunta cand a fost convocat CSAT

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a fost convocata de catre presedintele Klaus Iohannis pentru data de 4 septembrie, a anuntat Administratia Prezidentiala vineri, la trei zile dupa ce Guvernul i-a solicitat sefului statului convocarea CSAT in regim de urgenta pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale. Presedintia precizeaza ca Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea si regulamentul de organizare si functionare.

Sedinta CSAT a fost convocata pentru 4 septembrie, la ora 13.00, scrie news.ro.

Administratia Prezidentiala precizeaza, intr-un comunicat de presa transmis vineri, ca Secretariatul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a initiat procedurile pentru emiterea unei hotarari a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificand in acest sens si Ministerul Finantelor Publice in data de 21 august.

„Conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru emiterea unei hotarari a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia. Intrucat nu toti membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru data de marti, 4 septembrie a.c., ora 13:00, avand inscrisa pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018”, arata Administratia Prezidentiala.

Institutia mai spune ca Secretariatul CSAT a respectat procedurile de lucru ale Consiliului, stabilite prin legea si regulamentul de organizare si functionare.

Premierul Viorica Dancila a declarat, joi, ca recificarea bugetara este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, astfel ca urma sa fie adoptat in sedinta Executivului de astazi, dar presedintele Klaus Iohannis „nu a gasit deschiderea sau poate nu a avut timp sa convoace CSAT” pentru aprobarea acesteia. Dancila a reamintit ca Guvernul i-a trimis o scrisoare presedintelui prin care i-a solicitat convocarea de urgenta a Consiliului.

“Dupa cum stiti, rectificarea bugetara este unul dintre cele mai importante proiecte ale Guvernului, care ar fi trebuit adoptat in cadrul sedintei de astazi (joi – n.r.). Din pacate, presedintele Romaniei nu a gasit deschiderea sau poate nu a avut timp sa convoace CSAT pentru analizarea si avizarea primei recificari bugetare din acest an, desi proiectul se afla in dezbatere publica inca de pe data de 6 august”, a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Aceasta a reamintit ca Guvernul i-a solicitat presedintelui convocarea CSAT in regim de urgenta pentru aporbarea rectificarii, mentionand ca aceasta a alocat mai multi bani pentru sanatate, educatie si administratia locala. “In aceste conditii, Guvernul a luat decizia de a cere presedintelui Romaniei convocarea in regim de urgenta a CSAT. Am prevazut mai multi bani pentru sanatate, educatie, administratie locala, pentru acele domenii care au avut o buna executie bugetara, insa incadrarea in tinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB”, a mai spus Dancila.

Guvernul a anuntat miercuri dimineata ca i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis solicitarea de convocare in regim de urgenta a sedintei Consililui Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, cuprinse in proiectul primei rectificari a bugetului de stat pe anul 2018, argumentand ca este necesara adoptarea rectificarii bugetare pentru asigurarea mai multor plati, intre care cele pentru activitatile de combatere a pestei porcine africane. De alfel, anuntul privind solicitarea Exacutivului de convocare a CSAT a fost facut marti seara de catre liderul PSD, Liviu Dragnea.

Administratia Prezidentiala informa marti ca, in prezent, secretariatul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) face demersurile necesare pentru obtinerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotarari privind propunerile de rectificare a bugetului de stat pentru 2018 al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale – Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Bugetul Administratiei Prezidentiale ar urma sa fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificarii bugetare pe care Guvernul intentioneaza sa o faca, Presedintia acuzand ca aceasta rectificare nu are nicio legatura cu necesitatea consolidarii bugetului national, ci este un instrument de sanctionare a institutiilor nesubordonate PSD, Executivul apeland la o forma de sabotaj bugetar. In replica, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca institutia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzand sa-si modifice decizia.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Dincu anunta deja referendum pentru demiterea lui Clotilde Armand: „Organizatia Bucuresti, cu Gabriela Firea ca sef al ei, sunt pregatiti sa protesteze mult mai consistent”

Presedintele Consiliului National al PSD, Vasile Dincu, a anuntat miercuri ca PSD intentioneaza sa convoace…

5 ore ago

USRPLUS l-a exclus pe consilierul care a votat alaturi de PNL bugetul propus de Mihai Chirica: „Isi va pierde mandatul”

Consilierul Cezar Baciu (USRPLUS) a fost exclus, miercuri seara, din partid dupa ce a votat…

50 de minute ago

Document: Ginerele lui Paul Stanescu (PSD), angajat recent la ASF pe un salariu de 4.000 euro/lunar. Anterior a fost consilier al grupului parlamentar al PSD

Cristian Muntean, angajat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a transmis Senatului un memoriu in…

7 ore ago

A murit Ileana Vulpescu. Radu F. Alexandru: „O mare romanciera a plecat dintre noi”

Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit, anunta dramaturgul Radu F. Alexandru pe pagina sa de Facebook.…

4 ore ago

Tudorache-Diamante isi proclama victoria, anunta deja sfidator ca Sectia Speciala i-a dat dreptate: „He, he”

Deputatul PSD Daniel Tudorache a postat un mesaj victorios, miercuri seara, pe Facebook la cateva…

5 ore ago

Mirul a avut efect. DIICOT a clasat dosarul lui Varujan Vosganian: „Nu au fost gasite probe sau indicii noi”

Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care il viza pe fostul ministru al…

6 ore ago