Metoda „Accidentul”, in varianta AI: hackerii folosesc inteligenta artificiala pentru a va clona vocea, dand apoi apeluri false prietenilor si familiei pentru a obtine bani

externe

voce virtuala, metoda Accidentul, hackeri, apeluri false, inteligenta artificiala

In ultimele luni a aparut un nou tip de deepfake, cunoscut sub numele de clonarea vocii, in care hackerii folosesc inteligenta artificiala (AI) pentru a va simula vocea. Clonarea vocii este o tehnica de inteligenta artificiala care permite hackerilor sa ia o inregistrare audio a unei persoane, sa antreneze un instrument de inteligenta artificiala pe vocea acesteia si sa o recreeze.

Dane Sherrets, arhitect de solutii la HackerOne, a explicat: „Initial, acest lucru a fost folosit pentru a crea carti audio si pentru a ajuta persoanele care si-au pierdut vocea din motive medicale. Dar astazi, tehnica este din ce in ce mai mult folosita de Hollywood si, din pacate, de escroci.”

Cand tehnologia a aparut la sfarsitul anilor 1990, utilizarea ei era limitata la expertii cu cunostinte aprofundate de inteligenta artificiala. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, tehnologia a devenit mai accesibila, pana in punctul in care aproape oricine o poate folosi, potrivit dlui Sherrets. „Chiar si cineva cu o experienta foarte limitata poate clona orice umana voce”, a spus el. „Dureaza poate mai putin de cinci minute cu unele dintre instrumentele care exista, care sunt gratuite si open source.”

„Unii oameni au primit apeluri false de rapire, in care copilul lor i-a sunat, spunand: «Am fost rapit, am nevoie de milioane de dolari sau nu ma vor elibera», iar copilul pare foarte stresat”, a spus el, citat de Daily Mail.

„Ceea ce vedem astazi, din ce in ce mai mult, sunt persoane care incearca sa faca incercari de inginerie sociala mai bine directionate impotriva companiilor si organizatiilor. Avand vocea unui CEO, este mult mai usor sa obtii rapid o parola sau accesul la un sistem. Companiile si organizatiile trebuie sa fie constiente de acest risc.”

„Oamenii trebuie sa fie constienti de aceasta tehnologie si sa fie in permanenta suspiciosi fata de orice lucru care le cere sa actioneze urgent – acesta este adesea un semnal de alarma”, a explicat el.

„Ei ar trebui sa fie rapizi in a pune intrebari pe care poate doar persoana reala le-ar sti de fapt, si sa nu se teama sa incerce sa verifice lucrurile inainte de a actiona.”

Sherrets recomanda oamenilor sa aiba o „parola de siguranta” cu familia si prietenii lor. „Daca va aflati cu adevarat intr-o situatie urgenta, puteti spune acel cuvant de siguranta si ei vor sti imediat ca sunteti chiar voi”, a spus el.

In cele din urma, expertul sfatuieste utilizatorii de internet sa fie constienti  de amprenta lor digitala si sa fie atenti la cantitatea de date pe care le incarca online. „De fiecare data cand incarc sau descarc ceva de pe net, imi extind suprafata de atac audio si aceasta ar putea fi folosita pentru a antrena inteligenta artificiala mai tarziu”, a adaugat el.

„Exista compromisuri pe care fiecare va trebui sa le faca, dar este un lucru de care trebuie sa fiti constienti – inregistrarile voastre audio care circula pe internet pot fi folosite impotriva voastra.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: