Categories: politica

Metroul din Cluj, inca un pas inainte. Emil Boc anunta ca magistrala va avea 14,4 km. Va costa mai putin decat in Bucuresti

Primarul Clujului, Emil Boc, a anuntat sambata  ca magistrala de metrou din Cluj, in lungime de 14,4 kilometri, va costa 986 de milioane de euro, iar durata de executie a liniei cu 14 statii va fi de 11 ani.

In prima etapa, metroul va strabate o parte a orasului si va asigura o legatura cu cea mai mare comuna din tara, Floresti, localitatea avand o populatie estimata de circa 70.000-80.000 de locuitori. Ulterior, linia va fi extinsa si spre alte localitati din zona metropolitana Cluj.

Studiul de prefezabilitate pentru metroul care va lega orasul de zona metropolitana a fost finalizat, va fi aprobat si de comuna Floresti si inaintat Guvernului. Proiectul va fi finantat si din fonduri europene din exercitiul financiar 2021-2027.

In Bucuresti lucrarile la Magistrala 5 Raul Doamnei – Eroilor au costat 3,2 miliarde de lei, dar magistrala M5 are o lungime de numai 7 kilometri, mai putin de jumatate decat va avea metroul din Cluj. Astfel, pretul platit pe kilometru in Cluj ar urma sa fie cu 15%-20% mai mic.

Magistrala M5 de metrou, sectiunea Raul Doamnei – Eroilor, inclusiv statia si Depoul Valea Ialomitei, este finantata integral din fonduri externe nerambursabile in cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014 – 2020 (85%) si de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului aprobat prin HG nr. 374/2019 este de aproape 3,2 miliarde de lei. Contractul a fost atribuit asocierii Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM si AB Construct.

Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala a ajuns la 78 de kilometri de retea si la 63 de statii de metrou. Magistrala 5 este compusa din trei sectiuni: Eroilor – Raul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: emil boc

Recent Posts

Deputatul PSD Cristescu, mesaj suburban adresat lui Barna: „Mai, sterpule, consiliaza-i doar pe colegii tai in materie de autoerotism”

Deputatul PSD Radu Cristescu a dat publicitatii, miercuri noapte, un mesaj subruban, obscen, la adresa…

6 ore ago

Primarul Ciprian Ciucu anunta ca au fost date amenzi consistente pentru mancatorii de seminte din parcuri. Multi au fost si pusi sa faca curatenie

Administratia Sectorului 6, condusa de Ciprian Ciucu (PNL), a dat amenzi in valoare de 68.000…

5 ore ago

De ce o uraste Moscova. Maia Sandu cere raspicat Rusiei sa isi retraga trupele si armamentul din Transnistria

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a insistat miercuri, intr-un interviu acordat postului de radio Europa…

7 ore ago

Barna face front comun cu Citu. Anunta un val de OUG privind marile reforme pentru a depasi blocajele din Parlament

Vicepremierul Dan Barna, copresedinte USR PLUS, a declarat miercuri ca impartaseste nemultumirea premierului Florin Citu…

6 ore ago

USRPLUS desfiinteaza Academia Oamenilor de Stiinta: „Desfiintam sinecurile de lux ale PSD. Nu are nicio contributie la cercetarea stiintifica”

Senatorul USR PLUS Cristi Berea si deputata USR PLUS Cristina-Denisa Neagu au depus miercuri o…

8 ore ago