„Mi se pare ca Serbia va fi fortata sa inceapa denazificarea Balcanilor”. Anunt siderant al unui parlamentar sarb apropiat de presedintele tarii, Aleksandar Vucic

externe

Vladimir Djukanovic, deputat in Adunarea Nationala a Serbiei din partea Partidului Progresist Sarb (SNS), aflat la guvernare, a scris pe Twitter ca el crede ca Serbia ar putea fi fortata sa se angajeze in „denazificarea” Balcanilor.

„Mi se pare ca Serbia va fi fortata sa inceapa denazificarea Balcanilor. Mi-ar placea sa ma insel”, a scris Djukanovic, citat de N1.

Termenul de „denazificare” a fost folosit de Rusia ca unul dintre pretextele pentru invazia militara a Ucrainei.

„Denazificarea este procesul de eradicare a nazismului ca ideologie din societate. Sarbii, in calitate de cele mai mari victime ale nazismului, spre deosebire de vecinii nostri care i-au primit pe nazisti ca pe niste eliberatori, au capacitatea de a ajuta pe oricine doreste sa participe la denazificare. Nu este ceva normal?”, a insistat apoi Djukanovic.

Djukanovic are pe retelele de socializare mai multe fotografii in care apare alaturi de presedintele tarii, Aleksandar Vucic.

Pe 17 iulie, autoritatile de la Zagreb nu i-au permis presedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, sa faca o vizita privata la lagarul de la Jasenovac, cunoscut ca „Auschwitzul croat”, relateaza AFP.

Ministrul croat de externe, Gordan Grlic Radman, a declarat presei ca tara sa „nu a fost informata (despre vizita – n. red.), ceea ce este inacceptabil pentru Croatia si apreciem ca este un act rauvoitor”.

Presedintia sarba a anuntat ca Vucic va face comentarii despre incident luni, in cadrul unei conferinte de presa.

Sefa guvernului de la Belgrad, Ana Brnabic, a declarat ca decizia Croatiei este „scandaloasa si antieuropeana”. „Este o incalcare brutala a libertatii de miscare (…) si o lipsa de respect fata de victimele sarbe”, a afirmat ea la televiziunea privata Pink.

Ministrul sarb de externe Nikola Selakovic a precizat ca Serbia ia in considerare retorsiuni.

Relatiile intre Serbia si Croatia au ramas incordate dupa conflictul din 1991-1995, declansat de proclamarea independentei Croatiei si soldat cu circa 20.000 de morti, reaminteste AFP.

Lagarul de concentrare de la Jasenovac, din statul independent croat aliat cu Germania nazista in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost unul din cele mai mari din Europa si a functionat din 1941 pana in 1945.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: