MI5 a refuzat sa investigheze legaturile unui „spion rus” cu conservatorii, afirma un denuntator

externe

spion

MI5 a refuzat in mod repetat sa investigheze dovezile conform carora un presupus spion rus ar fi incercat sa cultive influenta asupra unor politicieni conservatori de rang inalt si sa canalizeze fonduri rusesti ilegale catre partid, a afirmat un membru conservator intr-o noua plangere depusa la tribunal, scrie The Guardian.

Serghei Cristo, activist al Partidului Conservator si fost jurnalist la BBC World Service, a depus o plangere la tribunal dupa ce s-a consultat cu presedintele comisiei parlamentare pentru informatii si securitate, deputatul conservator Julian Lewis, care i-a recomandat sa transmita informatiile autoritatilor.

Raportul comisiei privind Rusia a sustinut in 2020 ca serviciile de securitate au inchis ochii la „dovezi credibile” privind ingerinta rusa, iar acuzatiile lui Cristo ofera noi dovezi potential explozive care confirma concluziile comisiei. Deputatul laburist Ben Bradshaw a declarat ca „acuzatiile potrivit carora serviciile de securitate au ignorat dovezile unui denuntator conservator care a expus infiltrarea rusa la cele mai inalte niveluri ale partidului sunt cu adevarat socante” si a afirmat ca „problema Rusiei din Partidul Conservator” reprezinta o amenintare continua la adresa securitatii nationale a Marii Britanii.

Cristo spune ca citirea raportului despre Rusia l-a facut „sa constientizeze brusc ca poate povestea pe care o aveam era mai importanta decat credeam” si, la sugestia lui Lewis, i-a scris lui Cressida Dick, pe atunci comisar al politiei metropolitane.

A primit un raspuns de la comandamentul de combatere a terorismului (SO15), care a spus ca nu este o problema pentru Met si l-a sfatuit sa o prezinte instantei care supravegheaza serviciile de securitate, ceea ce a facut acum.

Acuzatiile se concentreaza in jurul formarii unui grup numit Prietenii conservatori ai Rusiei, in 2012, si a relatiei acestuia cu un diplomat rus, Serghei Nalobin.

In luna august a aceluiasi an, ambasadorul rus, Alexander Yakovenko, a gazduit o petrecere de lansare fastuoasa pentru grup in gradinile resedintei sale din Kensington, cu invitati printre care se numarau fostul ministru al culturii, mass-mediei si sportului, John Whittingdale, si Carrie Symonds, actuala sotie a lui Boris Johnson. De asemenea, guvernul rus a finantat o excursie cu toate cheltuielile platite la Moscova pentru un grup de membri alesi cu grija, printre care se numara si viitorul director executiv al Vote Leave, Matthew Elliott.

Cristo spune ca suspiciunile sale cu privire la Nalobin, care era prim-secretar politic la ambasada, au fost trezite cu doi ani mai devreme, cand a fost abordat de diplomat si s-au intalnit la Carlton Club. Cand Nalobin a aflat ca Cristo era voluntar la departamentul de trezorerie al sediului de campanie al Partidului Conservator (CCHQ), a spus ca ar putea „face prezentari la companii rusesti care ar dona bani Partidului Conservator”.

„Am stiut imediat ca ceea ce sugera el era ilegal in conformitate cu legislatia britanica”, a scris Cristo intr-o scrisoare adresata lui Lewis anul trecut.

Alarmat de eforturile lui Nalobin si de sponsorizarea grupului de catre ambasada, Cristo l-a contactat pe Luke Harding de la The Guardian si a dezvaluit trecutul lui Nalobin si relatia sa tulburatoare cu grupul. Harding si jurnalistii de la publicatia rusa The Insider au descoperit ca Nalobin avea legaturi de familie cu agentia de spionaj FSB: tatal sau, Nikolai, a fost general KGB, printre responsabilitatile sale numarandu-se supravegherea lui Alexander Litvinenko, in timp ce fratele sau Viktor a lucrat, de asemenea, pentru FSB.

Articolele care au rezultat au dus la demisia presedintelui de onoare al organizatiei conservatoare Prietenii Rusiei, Sir Malcolm Rifkind, si la redenumirea grupului.

Ceea ce Cristo nu a dezvaluit niciodata pana acum sunt incercarile sale esuate de a determina serviciile de securitate sa actioneze. El spune ca a facut denuntul la The Guardian doar dupa ce incercarile sale de a determina autoritatile sa actioneze au esuat. In 2011, a incercat in repetate randuri sa traga un semnal de alarma la MI5. Dupa ce o prima intalnire cu un agent nu a dus nicaieri, el i-a scris directorului general al MI5, ceea ce a dus la o noua intalnire cu doi agenti intr-o cladire guvernamentala din Whitehall.

Cristo s-a oferit sa se intalneasca din nou cu Nalobin si sa il interogheze in timp ce purta o camera ascunsa despre modul in care guvernul rus intentiona sa faca donatiile. Si aceasta oferta a fost refuzata si i s-a recomandat sa inceteze contactul cu Nalobin.

De asemenea, si-a prezentat ingrijorarile unor membri de rang inalt ai partidului, dupa o discutie cu cel mai faimos dezertor rus din Marea Britanie, Oleg Gordievsky, un fost colonel KGB. Gordievsky a studiat biografia lui Nalobin si i-a spus lui Cristo ca el credea ca acesta era un spion.

Conservative Friends of Russia a fost reinventat sub numele de Westminster Russia Forum si abia in cele din urma s-a inchis complet anul trecut, dupa invazia Rusiei in Ucraina. Intre timp, Nalobin a continuat sa cultive relatii stranse cu parlamentari si activisti ai Partidului Conservator timp de inca trei ani, pana cand Ministerul de Externe a refuzat sa-i reinnoiasca viza.

Anul trecut, Nalobin a iesit la iveala in Estonia, cand s-a aflat ca a fost expulzat pentru spionaj si ca a fost „implicat direct si activ in subminarea securitatii Estoniei”.

Presedintele rus Vladimir Putin a fost acuzat ca a desfasurat mai multi agenti de informatii in Londra decat in perioada de varf a Razboiului Rece.

„Cred ca acest lucru este important pentru ca nimic din toate acestea nu ar fi trebuit sa se intample”, a declarat Cristo saptamana trecuta. „Daca MI5 ar fi luat masuri, organizatia Conservative Friends of Russia nu ar fi fost lansata niciodata si lui Nalobin nu i s-ar fi permis sa se apropie de atat de multi politicieni conservatori cheie si membri ai partidului.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: