Mica insula Alboran, noua tinta a mafiilor care aduc ilegal migranti in vestul Europei. Soldatii prefera „sa se ascunda”

externe

Insula Alboran

Insulita aproape pustie, apartinand Spaniei, situata la doar 55 de kilometri de coasta de nord a Marocului, este din ce in ce mai folosita de contrabandisti, relateaza El Pais.

Detasamentul armatei spaniole – in total 11 soldati – stationat pe mica insula Alboran, aflata la aproximativ 55 km nord de Maroc si la 85 km de provincia spaniola Almeria, are o instalatie de coacere noua pentru a face paine proaspata. Aceasta este singura veste buna pe care militarii au primit-o toata saptamana. Miercuri, o delegatie formata din 13 politicieni din Spania continentala, reprezentand toate culorile politice, i-a vizitat si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea recenta a numarului de ambarcatiuni de transport de droguri care folosesc acum si aceasta ruta (mai scurta decat celelalte) pentru a introduce migranti fara documente pe teritoriul spaniol.

Pana in acest an, mafiile au adus 518 migranti in aceasta insulita plata cu o suprafata de numai sapte hectare, aflata in mijlocul partii de vest a Marii Mediterane. De mai multe luni, serviciul spaniol de salvare maritima a incetat sa mai transfere migrantii in Spania continentala, ceea ce inseamna ca acestia petrec saptamani intregi pe insulita stancoasa, unde soldatii nu dispun de resursele necesare pentru a-i ingriji pana cand sunt transferati in cele din urma de catre ofiteri din cadrul agentiei de aplicare a legii Garda Civila. Ministerul Apararii construieste in prezent o cladire temporara pentru a imbunatati intr-o oarecare masura conditiile de sedere ale acestora.

Intre ianuarie si iunie, 20 de ambarcatiuni au oprit in Alboran pentru a lasa 518 migranti fara documente (inclusiv 31 de minori si 23 de femei), aproape toti cetateni marocani. Capitanii sunt uneori inarmati. Soldatii cu baza in Alboran au observat, de asemenea, ca adesea este mai bine pentru ei sa se ascunda si „sa nu se faca vizibili” traficantilor, astfel incat acestia din urma sa nu impinga migrantii in largul marii, in zone cu stanci si greu accesibile.

Oficialii din domeniul apararii au ajuns la concluzia ca aceasta ruta este buna pentru traficanti deoarece este mai scurta, mai ieftina si mai putin periculoasa decat cea care duce din Maroc pe coasta Cadiz sau Almeria. Alboran este la jumatatea distantei dintre orasele Nador din nordul Marocului si Adra din sudul Spaniei.

Militarii, care sunt prezenti pe insula din 1997, se plang ca nu face parte din indatoririle lor primirea si ingrijirea imigrantilor, ci mai degraba protejarea suveranitatii unui teritoriu care face parte din Spania. Ministrul Apararii, Margarita Robles, s-a deplasat personal pe insula la 11 martie, dupa ce Alboran a inregistrat 198 de sosiri numai in luna februarie. Perspectivele nu s-au imbunatatit de atunci.

Avand in vedere dovezile ca Alboran a devenit un spatiu de interes pentru mafiile migrantilor, in aprilie, guvernul spaniol a deblocat 1,3 milioane de euro pentru ridicarea urgenta a unei structuri in care sa gazduiasca temporar noii sositi, dupa ce a aflat ca acestia isi petreceau saptamani intregi pe o insula lipsita de orice alte cladiri in afara de un far. Pavilionul se afla inca intr-un stadiu foarte incipient de constructie.

In ultimele saptamani, Garda Civila si-a asumat sarcina de a transfera migrantii in peninsula, insa aceste calatorii, care odata erau gestionate de serviciile de salvare maritima si efectuate in aceeasi zi cu sosirea barcilor, pot fi acum intarziate cu cateva saptamani. Infrastructura insulei este limitata la un far echipat pentru a gazdui soldatii stationati acolo, un mic doc si catrva alte lucruri.

Surse din cadrul Ministerului de Interne, din care face parte Garda Civila, au declarat ca migrantii sunt preluati ori de cate ori conditiile meteorologice o permit, dar au subliniat, de asemenea, ca Salvarea Maritima a incetat sa se ocupe de transferuri si ca nu isi pot asuma acest serviciu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: