Micuta Estonie salveaza Ucraina si anunta ca a gasit peste un milion de obuze si rachete Grad care pot fi livrate luptatorilor. Furnizorii sunt din tari non-europene

externe

Estonia a gasit oportunitatea de a achizitiona  munitie pentru armata ucraineana in valoare de cateva miliarde de euro, a anuntat ministrul estonian al Apararii, Hanno Pevkur.

Potrivit acestuia, Estonia are posibilitatea de a achizitiona obuze si rachete in valoare de doua pana la trei miliarde de euro pentru armata ucraineana. Totusi, acest lucru va fi posibil daca aliatii vor furniza fonduri, precizeaza RBC Ukraine.

Avand in vedere costul obuzelor, ar putea fi vorba de aproximativ un milion de obuze si rachete Grad.

Pevkur a declarat ca a vorbit deja despre aceasta posibilitate la o reuniune a Ramstein din 19 martie. Potrivit acestuia, Estonia ar putea obtine aceste munitii in principal din tari non-europene.

„Din pacate, nu pot preciza. In multe cazuri, vanzatorul insusi nu doreste sa se stie. Avand in vedere ca comenzile includ atat obuze de 155 mm, cat si de 152 mm, Rusia cauta in mod activ furnizori la nivel global si prin intermediul Belarusului [155 mm sunt utilizate de sistemele de artilerie ale NATO, iar armata rusa foloseste obuze de 152 mm – n.r.]. Exista un fel de cursa contra cronometru pentru a vedea cine le poate asigura primul”, a spus el.

De asemenea, el a explicat ca aceasta initiativa a Estoniei este separata de initiativa UE de a furniza Ucrainei un milion de obuze.

„Aceasta este o chestiune separata. Aceasta cantitate este fie produsa, fie luata din depozitele tarilor din Uniunea Europeana. Aproximativ o treime din aceasta cantitate este gata. Partea ramasa este de aproximativ 600.000-700.000. Tarile Uniunii Europene s-au angajat sa furnizeze Ucrainei 1,1 milioane de obuze pana la sfarsitul acestui an”, a subliniat el.

Presedintele ceh Petr Pavel a declarat ca tara sa a descoperit aproximativ 800.000 de obuze de artilerie in afara Uniunii Europene care ar putea fi transferate Ucrainei. Insa, potrivit acestuia, acest lucru necesita finantare.

Dupa aceea, o serie de tari occidentale au inceput sa aloce bani pentru achizitionarea de munitie, care este una dintre principalele nevoi ale aparatorilor ucraineni.

Pevkur a  mai declarat pentru Postimees ca incearca sa scoata, de la aceleasi tari care au platit 1,3 miliarde de dolari pentru munitia de provenienta ceha, inca 2,2 miliarde de dolari pentru a plati munitia de provenienta estoniana.

„Daca combinam aceste un milion de obuze, potentialele achizitii ale cehilor, capacitatile noastre de cumparare si, de asemenea, ale britanicilor” – care, se pare, isi organizeaza propria initiativa de munitie pentru Ucraina – „indraznesc sa spun ca ar fi posibil sa trimitem Ucrainei doua-doua milioane si jumatate de obuze in acest an, daca finantarea ar fi disponibila”, a declarat Pevkur.

Cu 2,5 milioane de obuze si rachete suplimentare pana la sfarsitul anului, ucrainenii ar putea egala aprovizionarea cu munitie proprie a Rusiei, a afirmat Pevkur. Ar fi pentru prima data intr-un an cand ucrainenii ar putea lansa la fel de multe obuze si rachete ca si rusii.

Odata cu suspendarea ajutorului american, bateriile de artilerie ucrainene au trecut de la 6.000 de obuze pe zi la doar o mie sau cam asa ceva – in timp ce bateriile rusesti au continuat sa arunce in aer la un ritm de aproape 6.000 de obuze pe zi. Ramasi fara munitie, ucrainenii au reperat adesea grupurile de asalt rusesti, dar au fost incapabili sa le loveasca.

Lipsa de munitie este unul dintre principalele motive pentru care garnizoana ucraineana din orasul Avdiivka, situat in estul tarii, s-a retras in cele din urma la mijlocul lunii februarie, dupa o batalie brutala de cinci luni.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: