Mihail Siskin, cel mai important scriitor rus contemporan: „Rusia are nevoie de o infrangere totala si zdrobitoare, la fel ca Germania, pentru a putea renaste. Federatia Rusa se va dezintegra”

analize

Mihail Siskin, cel mai mare scriitor rus al momentului, afirma intr-un text publicat in The Guardian ca „o Rusie noua, democratica, este imposibila fara o schimbare a mentalitatii nationale – si o recunoastere a vinovatiei nationale”.

Iata traducerea textului lui Siskin despre razboiul din Ucraina:

Orasele ucrainene bombardate si cadavrele de copii nu sunt prezentate la televiziunea rusa. Tinerii curajosi din Rusia care protesteaza impotriva razboiului sunt batuti si arestati, in timp ce majoritatea oamenilor raman tacuti – nu exista proteste in masa, nu exista greve. Ma doare sa vad ca multi dintre concetatenii mei sustin razboiul impotriva Ucrainei: isi pun Z-ul pe geamurile de acasa si pe masinile lor.

Televiziunea rusa prezinta acum in mod repetat un interviu cu celebrul actor Serghei Bodrov, o figura culta in Rusia. „In timpul unui razboi nu poti vorbi de rau despre ai tai”, spune el. „Chiar daca se insala. Chiar daca tara ta greseste in timpul razboiului, nu trebuie sa vorbesti de rau despre ea.” Si asta fac oamenii, dispusi sa ii sustina pe „ai lor” chiar daca acestia trag in ucraineni.

Lumea moderna este despartita de majoritatea rusilor de o revolutie, cea mai importanta a omenirii: trecerea de la suprematia constiintei colective la prioritatea individului. Oamenii s-au identificat cu tribul timp de mii de ani si erau complet dependenti de liderul haitei – seful, khanul sau tarul. Abia in ultimele cateva secole a inceput sa apara o ordine sociala umana fundamental diferita, una in care individul este liber. Inainte ca celebrul text care incepe cu cuvintele „Noi, poporul” sa poata fi scris, a trebuit sa apara o noua umanitate si aceasta a trebuit sa fie constienta de demnitatea sa umana.

Acest decalaj urias in civilizatie nu a fost inca depasit. Aceasta este drama patriei mele: un numar mic de compatrioti sunt pregatiti pentru viata intr-o societate democratica, dar majoritatea covarsitoare inca se pleaca in fata puterii si accepta acest mod de viata patrimonial.

Daca, in decursul generatiilor, toti cei care gandesc pentru ei insisi vor fi eliminati, singurele calitati care vor prevala vor fi tacerea si satisfactia fata de autoritati. Dar ii puteti invinovati pe acesti oameni daca aceasta a fost singura lor strategie de supravietuire? Unde ajung astazi cei care nu pastreaza tacerea? Ajung la inchisoare. Sau trebuie sa emigreze inainte de a fi prea tarziu.

Doua incercari de a introduce o ordine sociala democratica in Rusia au esuat deja. Prima democratie rusa, cea din 1917, a durat doar cateva luni. A doua, in anii 1990, a durat cativa ani cu mari dificultati. De fiecare data cand tara mea incearca sa construiasca o societate democratica prin stabilirea de alegeri, un parlament si o republica, se regaseste intr-un imperiu totalitar.

O dictatura si un dictator nasc o populatie de sclavi sau o populatie de sclavi da nastere unei dictaturi si unui dictator? Oul si gaina. Cum poate fi rupt acest cerc vicios? Cum poate incepe o noua Rusie?

Germania lui Hitler a gasit o cale de iesire din cercul vicios al dictaturii. Germanii au invatat multe despre cum sa se confrunte cu trecutul si cum sa se impace cu vina si au reusit sa construiasca o societate orientata spre democratie. Cu toate acestea, renasterea natiunii lor s-a bazat pe o infrangere militara totala si zdrobitoare. Rusia are nevoie si ea de aceasta ora zero. Un nou inceput democratic in Rusia este imposibil fara a plati un pret si fara a recunoaste vina nationala.

In Rusia nu a existat o de-stalinizare si nu au existat procese ca la Nurnberg pentru partidul comunist. Acum, soarta Rusiei depinde de de-Putinizare. Asa cum populatiei germane „ignorante” i s-au aratat lagare de concentrare in 1945, tot asa rusilor „ignoranti” trebuie sa li se arate orasele ucrainene distruse si cadavrele copiilor. Noi, rusii, trebuie sa ne recunoastem deschis si curajos vina si sa ne cerem iertare.

Scriitorul german Georg Buchner a scris acest lucru intr-o scrisoare catre mireasa sa in 1834: „Ce este ceea ce minte, ucide, fura in noi?”. Doar aceasta intrebare poate accelera aceasta revolutie cea mai importanta a omenirii la rusi: constientizarea faptului ca responsabilitatea nu apartine superiorilor tai, ci tie insuti.

Nici NATO si nici ucrainenii nu pot de-Putiniza Rusia. Noi, rusii, trebuie sa ne curatam singuri tara. Sunt oamenii mei la inaltimea acestei sarcini? Dupa razboi, lumea va ajuta Ucraina sa se reconstruiasca. Dar Rusia va fi in ruine din punct de vedere economic. Prabusirea imperiului va continua in plina forta. Alte popoare si regiuni ii vor urma pe ceceni spre independenta. Federatia Rusa se va dezintegra. Dar forta centrifuga a popoarelor si regiunilor din ultimul imperiu al lumii poate fi atat purificatoare si reabilitanta, cat si distructiva. Constiinta rusa trebuie sa invete sa accepte ca pot exista mai multe state cu limba rusa ca limba de stat. Imperiul trebuie indepartat din minti si din suflete ca o tumoare maligna. Numai atunci noile state pot impinge reformele.

Dar poate o democratie sa se stabileasca fara o masa critica de cetateni, fara o societate civila matura? „Frumoasa Rusie a viitorului” (acesta este motto-ul lui Alexei Navalni) ar trebui sa inceapa cu alegeri libere. Dar cine le va desfasura si dupa ce reguli? Aceleasi zeci de mii de profesori ingroziti care au efectuat fraudarea alegerilor putinesti din tara? Si se poate fi sigur ca, in alegerile rusesti cu adevarat libere, va castiga „tradatorul national” din opozitia democratica, si nu „patriotul” care a luptat impotriva „fascistilor ucraineni”? O populatie care spera intr-un tar binevoitor nu poate fi transformata intr-o ora in alegatori responsabili. Si cine va pune in aplicare reformele democratice? Functionarilor care au fost manjiti de coruptie si crima sub regimul Putin nu trebuie sa li se permita sa construiasca un nou stat. Si toti sunt manjiti.

Lumea cere un „Nurnberg rusesc”. Dar cine din Rusia va organiza si va desfasura aceste proceduri judiciare? Cine va face aceasta mare reevaluare a trecutului? Cine va descoperi crimele si ii va pedepsi pe cei vinovati? Criminalii insisi? Cineva il poate inlatura si inlocui pe Putin, dar cum poate inlocui brusc milioane de functionari corupti, politisti mercenari si judecatori obedienti?

O renastere lunga si dureroasa este singura cale de urmat pentru Rusia. Iar toate aceste sanctiuni, saracia si proscrierea internationala nu vor fi cel mai rau lucru pe care il vom intalni pe parcurs. Va fi mai teribil cand nu va exista o renastere interioara pentru poporul rus. Putin este un simptom, nu boala.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: