Mihaiu a RECUNOSCUT tot la DNA. Cum a intervenit Vintu pe langa premierul Tariceanu

politica

Liviu Mihaiu le-a declarat procurorilor DNA ca Sorin Ovidiu Vintu i-a spus ca va aranja ca el sa ocupe functia de guvernator al Deltei Dunarii si a aflat ulterior ca omul de afaceri a dat bani pentru aceasta numire, se arata in motivarea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La dosar se afla declaratiile date de mai multi martori, care fac referire la suma de un milion de euro pe care Bogdan Olteanu ar fi primit-o de la Sorin Ovidiu Vintu, in cursul anului 2008, pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii, informeaza Agerpres.

„Martorul Mihaiu Liviu a aratat ca a fost intrebat de Vintu daca vrea sa ocupe postul de guvernator al Deltei Dunarii. Intrucat Mihaiu Liviu a fost de acord, Vintu i-a spus ca va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tariceanu i-a spus ca va fi numit guvernator. Martorul a precizat ca — ‘Vintu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implica acest lucru’. Ulterior, Mihaiu Liviu a aflat ca Vintu a dat bani pentru aceasta numire”, se arata in motivarea deciziei prin care judecatorii au decis ca Bogdan Olteanu sa stea in arest la domiciliu.

Transferul de bani s-a realizat in doua transe — o plata de un milion euro in contul unei societati (IT Media Productions Delaware), iar o plata de un milion de euro in contul lui Ionut Adrian Eftime, un apropiat al lui Vintu.

La cererea lui Vintu, Ionut Adrian Eftime a retras un milion de euro, iar banii in numerar i-a predat lui Bogdan Olteanu la sediul central al Partidului National Liberal.

Ionut Adrian Eftime, care are calitatea de martor in dosar, a fost supus unei constatari tehnico-stiintifice de detectare a comportamentului simulat, rezultand ca este sincer, astfel incat declaratia acestuia este o proba importanta in ancheta.

Procurorii mai sustin ca, initial, Liviu Mihaiu nu a fost multumit de acest aranjament din punct de vedere financiar, respectiv de pierderea functiilor pe care le avea atunci, cea mai importanta fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decat cel de guvernator al Deltei Dunarii.

Ulterior, dupa ce a discutat cu Vintu, Liviu Mihaiu a acceptat, iar, la solicitarea lui Vintu, iesirea din actionariat s-a realizat intr-un termen foarte scurt.

Un alt martor le-a spus procurorilor ca, „dupa destituirea lui Liviu Mihaiu din functia de guvernator al Deltei Dunarii, Vintu a fost extrem de suparat, context in care ar fi spus ca a pierdut un milion de euro sau ca l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta”.

La dosar exista ca probe documente bancare obtinute din Bulgaria, din care rezulta ca societatea Demera Investments Cipru a transferat, la data de 22 octombrie 2008, un milion de euro in contul din Bulgaria detinut de societatea IT Media Productions, de unde a fost ridicat in numerar de Ionut Eftime, in datele de 28, 29 si 30 octombrie 2008.

Data la care s-au efectuat aceste operatiuni bancare este apropiata de data la care Liviu Mihaiu a fost numit in functia de guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, respectiv 18 septembrie 2008, prin Hotararea nr.1.088/2008 emisa de Guvern.

„Deopotriva, din procesul verbal de redare a convorbirilor interceptate, a rezultat ca Sorin Ovidiu Vintu urmarea numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunarii, ca a facut demersuri pe langa Bogdan Olteanu, in perioada iulie-septembrie 2008, in acest sens (demersuri intermediate de Ifteni Ion) si ca a cunoscut ca Liviu Mihaiu va fi numit guvernator inca din data de 2 septembrie 2008 (cu mai mult de doua saptamani inainte de numirea efectiva)”, se mai arata in motivarea judecatorilor.

Totodata, din datele de la dosar a rezultat pozitia de subordonare in care se afla Liviu Mihaiu fata de Sorin Ovidiu Vintu.

Astfel, la data de 28 iulie 2008, a avut loc o convorbire intre Vintu si Ion Eftime cu privire la vizita pe care Bogdan Olteanu urma sa o faca la complexul Lebada. Din continutul convorbirii rezulta ca scopul acestei vizite era exclusiv discutarea numirii lui Liviu Mihaiu, in conditiile in care Bogdan Olteanu avea in aceeasi zi programata o deplasare cu avionul.

La data de 21 august 2008, a avut loc o convorbire intre Vintu si Ion Eftime cu privire la serviciile de consultanta care urmau sa fie prestate de catre INSOMAR in favoarea lui Bogdan Olteanu.

In ziua de 2 septembrie 2008, a avut loc o convorbire intre Vintu si Sorin Enache cu privire la numirea lui Liviu Mihaiu.

„Avand in vedere ca la acel moment nu exista nicio comunicare oficiala cu privire la schimbarea guvernatorului Deltei Dunarii, precum si faptul ca singurul demnitar caruia Sorin Ovidiu Vintu ii ceruse sa intervina pentru numirea lui Liviu Mihaiu era inculpatul Bogdan Olteanu, rezulta ca acesta realizase demersurile promise si ii comunicase rezultatul suspectului. In ziua de 4 septembrie 2008, a avut loc o convorbire intre Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Mihaiu cu privire la modalitatea de vanzare a actiunilor detinute in cadrul grupului de presa. Din continutul acesteia rezulta relatia de subordonare a lui Liviu Mihaiu fata de Sorin Ovidiu Vintu si interesul acestuia de a avea o persoana apropiata in functia de guvernator”, se mai spune in motivare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: