Mii de barbati rusi iau cu asalt aeroportul Vnukovo din Moscova pentru a pleca din tara: „Doresc sa fuga, nu sunt pregatiti sa isi doboare regimul”

externe

Principalul aeroport din Moscova, Vnukovo, este asaltat de mii de tineri barbati care incearca sa paraseasca tara. Aglomeratie survine in urma anuntului lui Vladimir Putin privind „mobilizarea partiala” pentru razboiul din Ucraina.

„Aceste multimi de rusi doresc sa se inroleze? Nu, acestia sunt rusi care doresc sa fuga – acestea sunt cozi in aeroportul Vnukovo, Rusia. Rusii nu sunt pregatiti sa isi doboare regimul – ei asteapta ca ucrainenii sa o faca”, a scris ironic pe Twitter un inalt oficial ucrainean.

„Mobilizarea partiala” pentru razboiul din Ucraina, anuntata miercuri de Vladimir Putin, a declansat panica in randul rusilor. Zeci de mii de rusi incearca deja sa paraseasca tara, ori cu avionul, ori pe cale terestra.

„Blocajul de trafic la granita cu Rusia/Finlanda a ajuns pana la 35 km si creste de la ora la ora, este singura granita care mai este deschisa pentru civilii rusi cu vize Shengen, dupa ce Putin a anuntat ca va trimite 300.000 de noi trupe in Ucraina”, anunta un jurnalist independent.

Citeste si: Rusii fug masiv din tara dupa anuntul lui Putin: „Toate biletele pentru zborurile de la Moscova spre Istanbul si Erevan s-au epuizat in cateva minute”

Anuntul presedintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare partiala pentru a-si consolida trupele aflate pe front in Ucraina i-a facut miercuri pe rusi sa se grabeasca sa intre pe website-urile companiilor aeriene pentru a incerca sa paraseasca Rusia cat mai rapid, transmite si AFP.

Mobilizarea vizeaza intr-o prima faza 300.000 de rezervisti, dar potrivit Ministerului Apararii in total 25 de milioane de rusi pot fi mobilizati pentru a se alatura randurilor armatei in estul si sudul Ucrainei.

Potrivit Google Trends, care permite cunoasterea frecventei cu care un cuvant este cautat pe Google, cautarile in Rusia cu termenii ‘bilete’ si ‘avion’ s-au dublat incepand de la ora 06:00 GMT a zilei de miercuri, adica de la inceputul alocutiunii televizate inregistrate a lui Vladimir Putin.

In timpul diminetii, formularea ‘a parasi Rusia’ s-a inregistrat de 100 de ori mai mult decat intr-o perioada obisnuita.

Regiunea Belgorod, aflata la frontiera cu Ucraina si atinsa de mai multe ori de lovituri ucrainene incepand de la finalul lunii februarie, se afla in fruntea clasamentului ce indica locul unde au fost facute cautarile.

Toate biletele pentru zboruri directe catre destinatiile cele mai apropiate de Rusia – Armenia, Georgia, Azerbaidjan sau chiar Kazahstan – sunt epuizate pentru ziua de miercuri, potrivit website-ului Aviasales, extrem de popular in Rusia pentru achizitionarea de bilete.

In directia Istanbul, la compania Turkish Airlines ”toate zborurile sunt complete” pana sambata.

La compania AirSerbia, pentru a ajunge la Belgrad, viitorul zbor cu locuri disponibile era afisat pentru luni, 26 septembrie.

Zborurile interne in directia oraselor apropiate de frontierele tarii au fost de asemenea foarte cautate, un bilet de la Moscova la Vladikavkaz (sud) ajungand sa coste chiar si 750 de dolari, fata de 70 de dolari in mod normal.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat miercuri dimineata o „mobilizare partiala” a rezervistilor, deschizand calea pentru o escaladare majora a razboiului din Ucraina, in timp ce Moscova pierde teren pe campul de lupta. Liderul de la Kremlin a avertizat ca Rusia este pregatita sa utilizeze „toate mijloacele sale de aparare”, inclusiv nucleare, pentru a „se apara”.

Mai mult despre:

Comentarii: