Mii de drone capabile sa loveasca Moscova sunt acum produse in Ucraina: „Raza de actiune de 300, 500, 700 si 1.000 de kilometri”

externe

Drona Ucraina

Ucraina va produce mii de drone cu raza lunga de actiune, capabile sa loveasca in profunzime in Rusia in 2024, si are deja pana la 10 companii care produc drone ce pot ajunge la Moscova si Sankt Petersburg, a declarat ministrul ucrainean al tehnologiei digitale, citat de Reuters.

Mihailo Fedorov a vorbit despre industria dronelor de razboi intr-un interviu la Kiev in care a dezvaluit noi detalii despre acest sector, dupa un val de atacuri cu drone ucrainene asupra unor instalatii petroliere rusesti in ultimele saptamani.

„Categoria dronelor kamikaze cu raza lunga de actiune este in crestere, cu o raza de actiune de 300, 500, 700 si 1.000 de kilometri. In urma cu doi ani, aceasta categorie nu exista… deloc”, a declarat el pentru Reuters.

Fedorov, in varsta de 33 de ani, s-a aflat in centrul efortului Ucrainei de a incuraja startup-urile militare private sa inoveze si sa dezvolte industria dronelor.

Seria recenta de lovituri asupra instalatiilor petroliere, a spus el, a reflectat progresul guvernului in dereglementarea rapida a pietei dronelor si in cresterea finantarii pentru aceasta, statul actionand ca un investitor de risc.

Aproximativ 2,5 milioane de dolari in granturi au fost alocate startup-urilor din domeniul tehnologiei militare prin intermediul initiativei BRAVE1, infiintata de guvern anul trecut, o suma care urmeaza sa fie majorata de aproximativ zece ori in 2024, a spus el.

„Ne vom lupta pentru a creste si mai mult finantarea”, a adaugat el.

Spre deosebire de Rusia, unde productia de drone este dominata de stat, marea majoritate a producatorilor din Ucraina sunt privati. Fedorov a declarat ca doar una dintre cele 10 companii ale caror drone pot zbura pana in regiunile din jurul Moscovei sau Sankt Petersburg este o companie de stat.

Din primul an al razboiului, Rusia a folosit mii de drone iraniene „Shahed” care zboara spre tinta si detoneaza la impact pentru lovituri cu raza lunga de actiune.

Nivelurile de productie si livrarile Ucrainei au crescut de peste 120 de ori in 2023, potrivit lui Fedorov, parte a unui impuls mai larg in timpul razboiului de a dezvolta si produce drone pentru a reduce decalajul fata de capacitatile de atac ale Rusiei.

Fedorov a declarat ca este de acord cu o evaluare a sefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, potrivit careia Kievul a atins un „anumit tip de paritate” cu Moscova in ceea ce priveste productia de drone cu raza lunga de actiune.

„Trebuie sa actionam intr-un mod antibirocratic. Aceasta este esenta unui progres in razboiul tehnologiei. Vom continua sa mizam pe acest lucru, sa lucram in aceasta directie. Pentru ca tehnologia ne poate salva cu adevarat”, a spus el, mentionand lipsa de cartuse de artilerie cu care se confrunta trupele ucrainene.

In total, peste 300.000 de drone de diferite tipuri au fost contractate anul trecut si peste 100.000 au fost trimise pe front, a precizat el, adaugand ca cifrele nu acopera proviziile oferite de voluntari, care, potrivit lui, au avut o „contributie semnificativa”.

„Am eliminat taxele pe componentele UAV (unmanned aerial vehicle), am simplificat procedura de contractare si procedura de dezafectare”, a spus el. „Cu alte cuvinte, am eliminat toate blocajele cu care se confruntau companiile din sectorul privat si le-am rezolvat in sase luni, adoptand toate legile si rezolutiile necesare.”

Presedintele Volodimir Zelenski a stabilit ca obiectiv pentru Ucraina ca in acest an sa produca un milion de drone First Person View (FPV), care sunt ieftine de fabricat.

Industria ucraineana a dronelor se bazeaza in mare masura pe componente din tari straine, inclusiv din China, vazuta ca un aliat al Rusiei. Fedorov a declarat ca exista un efort ca productia de componente sa se desfasoare numai in Ucraina. „De aceea cred ca, daca vom continua aceasta tendinta, pana la sfarsitul acestui an vom avea o multime de companii care au produs deja peste 50% din componente la nivel local.”

Cresterea brusca a productiei recente a pus o asemenea presiune asupra logisticii incat a fost nevoie de schimbari rapide pentru a preveni intarzierile mari in livrari, a spus el.

„Numai in luna decembrie, livrarile de drone au fost de 50 de ori mai mari decat in tot anul 2022. Imaginati-va, sistemul nu a fost pregatit pentru asta si cred ca logistica nu si-a dat seama ca asemenea volume sunt posibile.”

Sectorul privat a fost, de asemenea, franat de un monopol de stat privind fabricarea munitiei pentru drone. Ucraina a adoptat o rezolutie care a pus capat acestui monopol de stat in urma cu trei luni si a anulat ulterior altul privind fabricarea de proiectile de artilerie si rachete, a spus el.

„In ultimele trei luni, mai mult de 20 de companii au fost deja supuse testelor si pot acum sa predea munitia statului”, a spus el.

Ucraina a instruit 20.000 de operatori de drone de cand a lansat un program de acordare de subventii pentru pregatirea militara in scoli private la inceputul anului 2023, a spus el. Au existat 20 de astfel de scoli, a adaugat el. „Platim pentru fiecare militar care vine la aceste scoli. Acum avem un plan pentru a transforma acest lucru intr-un program de stat mai mare si separat pentru a moderniza, a actualiza mai multe centre de pregatire si a le face sa functioneze la un nivel inalt”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: