Mii de politisti, prezenti la „cuibul hotilor”, in fata Guvernului: „Hotii, hotii!”. Eu au fost insotiti si de gardienii din penitenciare. Carmen Dan si Dancila s-au ascuns – Video

news

Peste 3.000 de manifestanti, politisti si angajati din penitenciare, au protestat sambata in fata MAI si apoi in Piata Victoriei, dupa ce au strabatut in mars centrul Capitalei. Politistii sunt nemultumiti de salarizare, de deficitul de personal si de subfinantare, in timp ce angajatii din penitenciare solicita conditii mai bune de lucru, o salarizare echitabila, precum si demiterea ministrului Justitiei, Tudorel Toader.

Eu au scandat, in Piata Victoriei, „Hotii, hotii!”, „Tudorele, nici nu stii cat de mic incepi sa fii”, „Tudorel, sluga model”.

La protest participa si angajati de la medicina legala, purtand pancarte pe care scrie: „Noi lucram la Morga, nu cantam la orga” si „Ne-ati scazut salariul, nu taiati si sporul!”

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a refuzat sa stea de vorba cu liderii sindicalistilor.

Alte mesaje ale sindicalistilor sunt: „Dialogul social MAI-Sindicate – Simulacru” si „Stop subfinantarii Politiei!”, „Vrem pastrarea drepturilor castigate – Baza dubla – Spor 100%”.

„Le cerem acestor onorabili guvernanti sa respecte legea 153 din 2017, in sensul ca si Politia Romana sa fie introdusa in aceasta grila a legii, iar salariile sa fie cele din Legea 153, nu din 2009. Suntem intr-un paradox pe care numai Lia Olguta Vasilescu il intelege. O medie a salariilor de incadrare, avem de 1.950 – 2.000 de lei, adica la nivel de muncitor necalificat. Daca ei inteleg ca cei care trebuie sa asigure siguranta publica, daca ei inteleg ca asa se face o politie moderna, se insala amarnic. Suntem dispusi la manifestari de protest pe termen lung”, a declarat, pentru Mediafax, Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC).

„Cerem Guvernului trei masuri: imbunatatirea conditiilor de munca, plata orelor suplimentare, sunt peste un milion de ore suplimentare, imbunatatirea conditiilor din penitenciare si pentru personal si angajari in sistem. Cerem o salarizare echitabila, aplicarea grilei de salarizare, asa cum s-a facut si pentru celelalte categorii de personal, este o problema si la legea pensiilor, pentru ca toate au fost ciuntite in 2017, au fost taiate cu aproape 30%. Totodata, cerem demiterea ministrului Tudorel Toader pentru ca s-a dovedit incapabil sa gestioneze penitenciarele. Singurele masuri au fost beneficii pentru detinuti si ultima masura- acordarea unor premii pentru condamnatii dintre 2012 si 2017, ceea ce ar insemna intre 8.000 si 12.0000 de euro per detinut. Cerem demiterea ministrului”, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitrascu.

„Ne-am saturat sa fim platiti ca in 2009, vrem sa fim platiti ca in 2018 pentru ca exigentele se raporteaza la prezent, nu la trecut. Suntem platiti in baza unei legi abrogate si 80 si ceva la suta au salariul de baza in valoare de 1.900 de lei, e valoarea salariului minim pe economie. Un muncitor calificat la Politia Locala are 2.500 de lei, iar un politist este fericit daca ajunge la 1.900 de lei. Este inacceptabil”, a spus unul dintre protestatari.

Un altul, venit din Suceava, spune ca in conditiile actuale, muncitorii din Ministerul de Interne sunt la limita supravietuirii: „Am venit de la Suceava pentru a cere salarii decente. Sunt de 19 ani in domeniu. Ma descurc la limita supravietuirii, de la o luna la alta. Ne descurcam greu cu banii, daca eram bine nu eram aici. Vom continua pana vom gasi o cale de comunicare”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: