Mii de sarbi au manifestat impotriva promovarii violentei in mass-media dupa atacurile armate de acum cateva zile

externe

belgrad

Peste zece mii de sarbi s-au adunat in capitala, Belgrad, cerand demisia oficialilor de rang inalt si reducerea violentei prezentata in mass-media, dupa ce doua atacuri armate consecutive au uimit tara balcanica, potrivit The Guardian.

Manifestatia „Serbia impotriva violentei” a adunat membri din toata paleta politica a tarii care s-au reunit dupa atacurile armate de saptamana trecuta in care 17 persoane au fost ucise in mai putin de 48 de ore, dintre care noua la o scoala elementara din capitala.

„Cerem oprirea imediata a promovarii violentei in mass-media si in spatiul public, precum si responsabilitatea pentru raspunsul inadecvat de multa vreme din partea autoritatilor competente”, a declarat partidul de stanga „Nu lasati Belgradul sa se inece” intr-un comunicat.

Peste 10.000 de demonstranti au marsaluit in tacere si s-au adunat in fata parlamentului tarii dupa care au mers in fata birourilor guvernamentale ale Serbiei.

„Suntem aici pentru ca nu mai putem astepta. Am asteptat prea mult, am tacut prea mult, am intors capul prea mult. Vrem scoli, strazi, sate si orase sigure pentru toti copiii”, a spus multimii Marina Vidojevic, profesor de scoala elementara.

Protestatarii au cerut, de asemenea, demisia unui numar de oficiali de rang inalt, inclusiv ministrul de interne si seful agentiei de informatii din Serbia.

Duminica, ministrul educatiei a demisionat, invocand in scrisoarea sa de demisie „tragedia de proportii” a atacului armat de saptamana trecuta din scoala.

Opozitia cere, de asemenea, ca reality-show-urile cunoscute pentru promovarea violentei sa nu mai fie difuzate, impreuna cu interzicerea ziarelor pro-guvernamentale care alimenteaza in mod regulat tensiunea cu articole care vizeaza dizidentii politici.

Partidul Progresist Sarb al presedintelui Aleksandar Vucic a condamnat protestul, numind grupurile de opozitie care participa la miting „rau fara chip… care indrazneste sa foloseasca o tragedie nationala in interesul lor”, potrivit presei locale.

In urma impuscaturilor, Vucic a promis ca va „dezarma” Serbia cu un plan ambitios care va reprima atat armele de foc legale cat si pe cele ilicite.

Serbia are cei mai multi proprietari de arme din Europa, aproximativ 39% din populatie detinand arme de foc, potrivit grupului de cercetare Small Arms Survey.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: