Mii de tone de stanca s-au desprins de pe varful unui munte din Austria. Geologii au vina pe topirea zapezii si dezghetarea permafrostului

externe

Mii de tone de roca s-au desprins de pe varful unui munte popular printre alpinisti si s-au prabusit intr-o vale din Austria, intr-un incident pus de geologi pe seama topirii zapezii si dezghetului permafrostului, transmite The Guardian.

Incidentul de pe masivul Fluchthorn, care face parte din Alpii Silvretta din statul Tirol, aproape de granita cu Elvetia, a dus la un volum urias de stanci negre si cenusii care au cazut in cascada pe munte si au creat nori de praf gros vizibili la cativa kilometri in jur, inainte ca mare parte din resturile sa fie duse de un rau, au spus autoritatile.

„Sute de metri din varf s-au rupt pur si simplu”, a declarat Christian Walter, seful serviciului de salvare montana pentru regiunea austriaca Galtur, pentru presa locala.

Geologii au declarat pentru agentia de presa austriaca APA ca aceasta cadere de stanci, care a fost anticipata de ceva timp, a luat cu sine o parte din varful sudic, inclusiv crucea care se gaseste de obicei pe varfurile muntilor din regiune.

Geologii au dat vina pe topirea ghetarilor, precum si pe dezghetarea permafrostului din cauza crizei climatice pentru prabusirea varfului, care a avut loc duminica si a fost surprinsa pe film de salvatorii montani care se antreneaza in regiune.

Videoclipul publicat in Tiroler Tageszeitung arata grohotis si stanci care aluneca la vale. Autoritatile au spus ca nimeni nu a fost ranit.

Elicopterele politiei au zburat deasupra zonei afectate, de 2 km patrati, cautand persoane care ar fi putut fi prinse de avalansa, dar nu au gasit nicio urma.

Luna trecuta, satul elvetian Brienz din Graubunden a trebuit sa fie evacuat dupa ce cei 50 de locuitori ai sai au fost avertizati ca uriasele formatiuni de stanca din apropiere erau in pericol iminent de a se prabusi.

De la evacuare, mai multe stanci, mici si mari, s-au rupt si au cazut spre sat. Tabloidul elvetian Blick a amplasat o camera video in zona pentru a surprinde desprinderile printr-un link in direct, dar expertii spun ca nu au reusit sa calculeze cata piatra a cazut pana acum.

De la prabusirea de duminica, alpinistii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la Hochvogel, unul dintre cele mai populare varfuri din Alpii Allgau, care se afla la doar kilometri distanta, in sudul Germaniei.

Dar autoritatile au spus ca, in ciuda faptului ca se dezintegreaza incet in timp si ca este posibila o avalansa masiva de roci, pericolul ca aceasta sa se prabuseasca nu este considerat a fi iminent.

Daca masa de roca, estimata la 260.000 de metri cubi, care prezinta fisuri vizibile pe varful sau de 2.592 de metri inaltime, ar cadea, ar ajunge intr-o parte nelocuita a zonei. Cel mult, zonele locuite ar fi afectate de norii de praf rezultati, a declarat un purtator de cuvant al districtului Oberallgau pentru presa locala.

O poteca de drumetii din acea zona a fost inchisa in urma cu mai bine de un deceniu din cauza caderiloe de pietre.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: