Mike Pompeo sustine ca SUA au ucis 300 de militari rusi in Siria: „Au amenintat America, nu mai sunt in aceasta lume”

externe

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, aflat in fata Congresului pentru a explica inertia aparenta a Statelor Unite in fata amenintarilor din partea Rusiei impotriva soldatilor sai din Afganistan, a invocat joi moartea a 300 de rusi in Siria pentru a demonstra fermitatea Washingtonului, potrivit AFP.

In cadrul unei audieri parlamentare, secretarul de stat a fost interogat in mai multe randuri de senatorii democrati cu privire la „bonusurile rusesti”, si anume acele recompense ale Rusiei pentru talibani pentru uciderea soldatilor americani in Afganistan.

Presedintele SUA, Donald Trump, a declarat saptamana aceasta ca „nu a discutat niciodata” acest lucru cu omologul sau rus Vladimir Putin in recentele sale apeluri telefonice. „Nu am discutat deloc despre acest lucru. A fost o convorbire pentru a discuta alte lucruri, iar, sincer, aceasta este o problema despre care multi oameni au spus ca este stire falsa”, a spus Trump.

Mike Pompeo nu a lamurit daca el a ridicat problema cu propriul omolog rus, Sergey Lavrov.

„Pot asigura poporului american ca de fiecare data cand am vorbit cu ministrul de externe Lavrov, am ridicat probleme care pun in pericol interesele americane, indiferent daca este vorba despre soldatii nostri din Siria, soldatii nostri aflati pe teren in Afganistan sau ce se intampla in Libia „, a declarat el evitand un raspuns ferm.

Presat de intrebari cu privire la atitudinea lui Donald Trump, el a incheiat spunand: „Nu cred ca exista nicio indoiala in mintea tuturor liderilor rusi, inclusiv Vladimir Putin, ca Statele Unite se asteapta sa nu-i omoare pe americani”.

„Va pot asigura ca cei 300 de rusi care au fost in Siria, care au amenintat America si care nu mai sunt din aceasta lume inteleg si acest lucru”, a adaugat el.

Mike Pompeo nu a spus la ce incident face referire, dar au existat numeroase rapoarte de atacuri aeriene care au ucis rusi in februarie 2018 in apropierea orasului sirian Khasham.

Cotidianul New York Times, care a dezvalui afacerea recompenselor rusesti, scria ca Moscova intentioneaza sa raspunda la atacurile care au ucis sute de luptatori pro-Damasc, precum si multi mercenari rusi.

Rusia sprijina militar regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Mai mult despre: ,

Comentarii: