Milioane de doze de vaccin vor fi lasate in paza lui Streinu Cercel. Vaccinul anti-Covid ajunge in Romania in decembrie

news

Medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID, a anuntat duminica seara ca la mijlocul lunii decembrie vor sosi in Romania aproximativ 5 milioane de doze de vaccin. Acestea vor fi depozitate la Institutul Cantacuzini, al carui director este Adrian Streini Cercel.

Gheorghita a precizat ca ar fi vorba despre cel putin 2,4 milioane de doze de la AstraZeneca si, probabil, tot atatea de la Pfizer.

„Din 1.200.000 de doze noi putem vaccina circa 600.000 de persoane. In acest moment, in sistemul medical sunt estimate circa 250.000 – 300.000 de persoane. Cu siguranta noi vom acoperi mai mult decat personalul medical si tot ce inseamna personal auxiliar din domeniul sanatatii si domeniul asistentei sociale si foarte probabil vom incepe si campania de vaccinare pentru persoanele vulnerabile – varstnici si cei cu boli cronice, in paralel cu vaccinarea persoanelor care desfasoara activitati in infrastructura critica”, a aratat medicul.

Dr. Valeriu Gheorghita a mentionat ca principalul centru de stocare in Romania va fi Institutul Cantacuzino.

„Vor exista, pe langa Institutul Cantacuzino, inca sase centre regionale, respectiv in locatia a sase spitale militare, care vor fi prevazute – si exista aparatura – cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitatea de stocare a unui numar mare de doze. (…) La minus 80 de grade dozele rezista timp de sase luni, insa datoria noastra este sa epuizam cat mai rapid aceste doze, pentru ca nu putem sa largim la nesfarsit capacitatea de stocare. In permanenta vom avea transe de vaccinuri care ne vor fi livrate si atunci noi trebuie sa asiguram in paralel si consumul acestor doze”, a subliniat specialistul.

Gheorghita a mai spus ca vaccinarea se va face pe baza unor programari dat fiind ca vaccinurile rezista doar 4-5 zile dupa ce sunt scoase din congelatoarele speciale, astfel incat sa fie irosite cat ma putine doze. Va exista o evidenta centralizata a programarilor.

Centrele de vaccinare for fi organizate la nivelul spitalelor, pentru personalul medical, si vor fi infiintate centre de vaccinare fixe si mobile, pentru a ajunge si in zonele rurale si la persoanele cu dizabilitati, a spus Gheorghita.

In ceea ce priveste personalul implicat in campania de vaccinare, medicul spune ca va exista personal de triaj, personal medical care va face vaccinul si persoane care vor face inregistrarile in sistem. Va exista de asemenea personal care sa asigure protectia echipelor de vaccinare. Este vorba, spune Gheorghita, despre angajati ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Apararii si Ministerului de Interne.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: