Militantii din Gaza trag cu rachete iar Israelul efectueaza atacuri aeriene dupa raidul mortal din Cisiordania

externe

Militantii din Gaza au tras cu rachete, iar Israelul a efectuat atacuri aeriene ca raspuns, vineri dimineata, odata cu escaladarea tensiunilor in urma raidului israelian de joi in Cisiordania ocupata, in care au murit noua palestinieni, printre care si o femeie de 61 de ani, potrivit AP.

Explozia violentei reprezinta un test timpuriu pentru guvernul de extrema dreapta al premierului israelian Benjamin Netanyahu si arunca o umbra asupra vizitei asteptate in regiune a secretarului de stat american Antony Blinken saptamana viitoare.

The Times of Israel anunta ca cel putin trei rachete au fost trase dinspre Gaza, in timp ce AP anunta cinci. Dintre rachetele trase spre Israel, una a fost interceptata, una a cazut intr-o zona deschisa, iar alta a cazut in interiorul Gazei, a anuntat armata. Atacurile aeriene ale armatei israeliene au vizat un site subteran de productie de rachete pentru Hamas, precum si zone de antrenament ale militantilor.

Rachetele au declansat sirene de raid aerian in sudul Israelului, dar nu s-au raportat victime de nicio parte.

Niciun grup palestinian din Gaza nu a revendicat atacul, dar atat Hamas, cat si Jihadul Islamic au promis ca vor raspunde raidului israelian de joi in Cisiordania, care a ucis noua persoane.

Atat rachetele palestiniene, cat si atacurile aeriene israeliene au parut limitate pentru a preveni escaladarea intr-un razboi in toata regula. Israelul si Hamas au purtat patru razboaie si cateva lupte mai mici de cand gruparea militanta a preluat puterea in Gaza de la fortele rivale palestiniene in 2007.

Raidul de joi din tabara de refugiati Jenin probabil ca va avea un ecou vineri, cand palestinienii se aduna pentru rugaciunile musulmane saptamanale, care sunt adesea urmate de proteste.

Ridicand miza, Autoritatea Palestiniana a declarat ca va opri legaturile pe care fortele sale de securitate le intretin cu Israelul, intr-un efort comun de a-i limita pe militantii islamici. Amenintarile anterioare au fost de scurta durata, in parte din cauza beneficiilor de care se bucura autoritatea din relatie si, de asemenea, din cauza presiunii SUA si Israelului de a o mentine.

Autoritatea Palestiniana are deja un control limitat asupra enclavelor imprastiate din Cisiordania si aproape niciunul asupra redutelor militante precum tabara Jenin. Dar anuntul ar putea deschide calea pentru ca Israelul sa intensifice operatiunile despre care spune ca sunt necesare pentru a preveni atacurile.

Joi, fortele israeliene au intrat in alerta intensa, in timp ce palestinienii au umplut strazile din Cisiordania, scandand in solidaritate cu Jenin. Presedintele Mahmoud Abbas a declarat trei zile de doliu, iar in tabara de refugiati, locuitorii au sapat o groapa comuna pentru morti.

Purtatorul de cuvant al Autoritatii Palestiniene, Nabil Abu Rudeineh, a declarat ca Abbas a decis sa reduca coordonarea securitatii, in contextul „agresiunii repetate impotriva poporului nostru”. El a mai spus ca palestinienii intentioneaza sa depuna plangeri la Consiliul de Securitate al ONU, la Curtea Penala Internationala si la alte organisme internationale.

Barbara Leaf, principalul diplomat american pentru Orientul Mijlociu, a declarat ca administratia Biden este profund ingrijorata de situatie si ca victimele civile raportate in Jenin sunt „destul de regretabile”. Dar ea a mai spus ca anuntul palestinian de suspendare a legaturilor de securitate si de a urmari problema in cadrul organizatiilor internationale a fost o greseala.

Trimisul special ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a spus ca este „profund alarmat si intristat” de violenta. Raidul israelian a fost condamnat de Organizatia pentru Cooperare Islamica si deTurcia, care a restabilit recent legaturile diplomatice depline cu Israelul, Iordania vecina, precum si Arabia Saudita si alte tari din Golf.
Jihadul Islamic din Gaza a luptat in mod repetat impotriva Israelului, cel mai recent intr-o ciocnire apriga de trei zile vara trecuta, care a ucis zeci de palestinieni si a perturbat vietile a sute de mii de israelieni.

Israelul spune ca raidurile sale sunt menite sa opreasca retelele militante si sa contracareze atacurile. Palestinienii spun ca intaresc si mai mult ocupatia nelimitata din ultimii 55 de ani a Cisiordaniei, pe care Israelul a cucerit-o impreuna cu Ierusalimul de Est si Fasia Gaza in razboiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Palestinienii revendica acele teritorii pentru statul lor sperat.

Israelul a infiintat zeci de asezari in Cisiordania care gazduiesc acum 500.000 de oameni. Palestinienii si o mare parte din comunitatea internationala considera colonizarile ca fiind ilegale si un obstacol in calea pacii, chiar daca discutiile pentru a pune capat conflictului sunt muribunde de peste un deceniu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: