Militari inarmati patruleaza prin cartierele de romi din Tandarei. Nimeni nu mai iese, nimeni nu intra

news

La scurt timp dupa ce Tandarei a fost inchis pentru carantina, prin ordonanta militara numarul 7, in oras si-au facut aparitia militari inarmati si mascati din cadrul Politiei Romane.

Militarii patruleaza prin oras alaturi de trupe de mascati. Iata imaginile surprinse de jurnalistul TVR Alex Costache.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat sambata, in declaratia de la sediul Ministerului Afacerilor Interne, ca a semnat Ordonanta Militara nr 7 cu privire la masuri de combatere a epidemiei de COVID-19, care este avizata de premierul Ludovic Orban si prevede, printre altele, si carantinarea orasului Tandarei din judetul Ialomita.

El a mentionat ca se va permite intrarea si iesirea din localitatea Tandarei pentru transportul de marfa si pentru aprovizionarea populatiei.

„Distantarea sociala este unica solutie in acest moment. (…) Aceasta perioada va trece cu bine dor daca facem ceea ce trebuie”, a afirmat ministrul Vela, care a mai subliniat ca in orasul Tandarei sunt foarte mari numerele persoanelor infectate si decedate cu COVID-19.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, introducerea de noi ordonante militare este determinata si de comportamentul unora dintre cetateni, care nu inteleg cat de periculos este virusul si ce urmari pot avea faptele lor.

„Din pacate, un alt factor care ne determina sa introducem noi ordonante militare este si comportamentul unora dintre cetateni, oameni care pur si simplu nu inteleg cat este de periculos ceea ce fac atat pentru ei, cat si pentru altii. Vreau sa le comunic, legea este pentru toti si toti trebuie sa o respectam. Avem deja primul cetatean arestat preventiv pentru ca nu s-a supus indicatiilor date de politisti si a incercat sa fuga de agentii care l-au oprit la un filtru – s-a intamplat la Vaslui. In judetul Ialomita, din totalul cazurilor confirmate pozitiv in jurul pranzului – de 48 de persoane, 31 sunt din Tandarei, un procent de peste 60%, iar din totalul de 8 pacienti decedati, 7 sunt toti din orasul Tandarei. Va rog pe dumneavoastra sa faceti procentul. Asadar, in Ordonanta militara numarul 7, emisa astazi, 4 aprilie am stabilit: Se instituie carantina pentru localitatea Tandarei”, a afirmat ministrul Vela.

El a subliniat ca masurile de verificare si control a accesului in orasul Tandarei vor fi realizate de catre personalul MAI, dar si cel al MApN.

„In localitatea carantinata vom permite intrarea si iesirea doar pentru transportul de marfa pentru aprovizionarea populatiei si pentru persoanele care nu locuiesc in zona carantinata si care desfasoara activitati economice sau in unele domenii cum ar fi ordinea publica, securitatea nationala, domeniul sanitar, situatiile de urgenta, administratia publica locala, asistenta si protectia sociala, activitatile judiciare si, evident, serviciile de utilitate publica, energie, agricultura, alimentatie publica, pentru furnizorii de apa, de comunicatii si pentru transport. Vreau sa anunt cetatenii din Tandarei ca masurile de verificare, control si accesul inspre si dinspre localitatea carantinata se realizeaza de catre personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, in colaborare cu cele ale Ministerului Apararii Nationale si ca vom aplica legea”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Consiliul Judetean Ialomita, Primaria, Consiliul Local vor lua masuri pentru functionarea serviciului de protectie si asistenta sociala, vor verifica functionarea corespunzatoare a serviciilor de utilitati publice, precum si evident aprovizionarea cu alimente de baza pentru persoanele fara sustinatori sau alta forma de ajutor pentru persoanele care nu se pot deplasa de la locuinta sau de la gospodarie. „Este strict interzisa intrarea in si din orasul Tandarei prin alte zone si cai de acces decat cele publice”, a mai afirmat ministrul Vela.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta din Ialomita a aprobat, joi, solicitarea Directiei de Sanatate Publica ca orasul Tandarei sa intre in carantina, propunerea fiind transmisa Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a anuntat Prefectura Ialomita.

Potrivit sursei citate, hotararea a fost luata din cauza numarului mare de cazuri de infectare cu coronavirus din ultima saptamana si de contacti ai persoanelor respective aflati in izolare.

Biroul de presa al Prefecturii Ialomita a mai mentionat ca in judet au fost confirmate 37 de cazuri de infectare cu coronavirus, 208 persoane se afla in carantina, iar 2.429 – in autoizolare si sunt monitorizate la domiciliu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: