Militari rusi capturati in Herson de localnici, au fost legati de stalpi. Zelenski anunta Moscova: „Herson este Ucraina”

externe

Imagini virale pe retelele de socializare cu doi barbati legati de stalpi in Herson, oras recent eliberat de sub ocupatia Rusiei.

Kyiv Post anunta ca, in Herson, „localnicii au inceput sa-i captureze pe ocupantii rusi si sa-i predea autoritatilor ucrainene”.

Directia de Informatii a Ucrainei a facut apel, vineri, la toti soldatii rusi aflati inca pe malul vestic al regiunii Herson sa se predea.

„Soldati rusi! Asa cum era de asteptat, dupa retragerea principalului grup de trupe ale armatei ruse din Hersonul ucrainean, comandamentul vostru v-a lasat la mila soartei. Comandantii vostri va indeamna sa va schimbati in haine civile si sa incercati sa scapati din Herson pe cont propriu. Evident ca nu veti putea”.

Herson revine sub controlul Ucrainei, unitati ale Fortelor Armate ale Ucrainei intra in oras. Rutele de retragere ale invadatorilor rusi se afla sub controlul de foc al armatei ucrainene. Orice incercare de a se opune Fortelor Armate ale Ucrainei va fi oprita. Fiecare soldat rus care se opune va fi distrus”, a transmis Directia de Informatii a Ucrainei pe Telegram.

Directia le-a spus tuturor soldatilor rusi ramasi ca predarea imediata este „singura sansa de a evita moartea”.

„In cazul predarii voluntare, Ucraina va garanteaza pastrarea vietii si a sigurantei. Respectam Conventiile de la Geneva, garantam prizonierilor de razboi hrana, asistenta medicala si posibilitatea de a va schimba cu militari ai Fortelor Armate ucrainene tinuti prizonieri in Federatia Rusa”, a precizat directia.

Presedintele Volodimir Zelenski a vizitat luni orasul Herson, la cateva zile dupa ce acesta a fost eliberat de trupele ucrainene. El s-a adresat soldatilor adunati in oras, afirmand ca Ucraina „merge inainte” si ca este pregatita pentru pace.

Pierderea orasului Herson, cucerit in primele etape ale invaziei, reprezinta un esec major pentru Rusia. Moscova il declarase centrul administrativ al regiunii Kerson, anexata ilegal, si a fost singura capitala regionala care a fost ocupata.

Zelenski le-a spus soldatilor ca Ucraina este „pregatita pentru pace, pace pentru toata tara noastra”, a relatat agentia de stiri Reuters. „Herson este Ucraina”, a subliniat Zelenski.

El a multumit NATO si altor aliati pentru sprijinul acordat in razboiul impotriva Rusiei, adaugand ca sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars) din Statele Unite au ajutat foarte mult Ucraina.

De la Moscova, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni ca Hersonul apartine Rusiei.

„Nu vom face niciun comentariu, stiti foarte bine ca acesta este teritoriul Federatiei Ruse”, a afirmat Dmitri Peskov, chiar in timp ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski vizita orasul.

 

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: