Militari SUA antreneaza in secret armata taiwaneza impotriva unei eventuale invazii a Chinei. Pentagon: „China reprezinta o amenintare”

externe

Militari americani antreneaza in secret armata taiwaneza „de cel putin un an” pentru a intari apararea insulei fata de China, cu riscul de a provoca furia Beijingului, relateaza joi Wall Street Journal, preluat de AFP, scrie Agerpres.

Circa 20 de militari ai fortelor speciale americane si un contingent de soldati din corpul puscasilor marini formeaza mici unitati ale armatei terestre si ale marinei taiwaneze, a relatat cotidianul american, citand surse oficiale americane care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Pentagonul nu a dezmintit informatia.

„Nu doresc sa comentez asupra unor operatiuni, desfasurari sau antrenamente specifice, dar as dori sa subliniez ca sustinerea noastra pentru Taiwan si relatiile noastre de aparare (cu insula) se aliniaza amenintarii pe care o reprezinta in prezent Republica Populara Chineza”, a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului, John Supple.

„Facem apel la Beijing sa-si respecte angajamentele privind o solutionare pasnica a diferendelor” intre China si Taiwan, a adaugat el.

Wall Street Journal pare sa confirme informatiile aparute in noiembrie in presa taiwaneza, care citau comandamentul naval al insulei, privind sosirea in Taiwan a unor soldati ai corpului Puscasilor marini si ai fortelor speciale pentru a forma armata taiwaneza pentru operatiuni amfibie.

Aceste informatii au fost apoi dezmintite de autoritatile taiwaneze si americane, care au reamintit pur si simplu cooperarea lor in materie de aparare.

Un video publicat anul trecut de armata americana prezenta soldati americani participand alaturi de militari taiwanezi la un exercitiu numit „Balance Tamper” din Taiwan.

In contextul in care China considera insula cu 23 de milioane de locuitori o provincie rebela care trebuie readusa la ordine, inclusiv cu forta, SUA, principalul aliat al autoritatilor taiwaneze, si-au inmultit vanzarile de arme catre Taiwan in ultimii ani.

China a efectuat recent mai multe incursiuni in zona de aparare aeriana taiwaneza, determinand Washingtonul sa se declare „foarte ingrijorat” de „provocarea Beijingului”.

Aceste actiuni sunt „destabilizatoare” si ele „submineaza pacea si securitatea regionale”, a declarat duminica purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Ned Price.

„Indemnam Beijingul sa renunte la aceste presiuni militare, diplomatice si economice si la coercitia sa impotriva Taiwanului”, a adaugat el, reafirmand „angajamentul de neclintit” al Washingtonului fata de aliatul sau.

Mai mult despre: ,

Comentarii: