externe

Militarii rusi care au folosit telefoane furate de la ucraineni si-au dat de gol pozitiile. Cum au ajuns invadatorii sa utilizeze comunicatii nesecurizate

Trupele rusesti din Ucraina s-au bazat, cu o frecventa surprinzatoare, pe dispozitive de comunicare nesecurizate, cum ar fi smartphone-urile si radiourile push-to-talk, lasand unitatile vulnerabile la atacuri si subliniind si mai mult deficientele de comanda si control care au ajuns sa defineasca invazia de o luna a Moscovei, au explicat experti pentru Washington Post.

„Vedem ca folosesc tot mai mult comunicatiile nesecretizate, deoarece capacitatea lor de comunicatii clasificate, … dintr-un motiv sau altul, nu este atat de puternica pe cat ar trebui sa fie”, a declarat reporterilor un oficial american de rang inalt din domeniul apararii, vorbind sub protectia anonimatului, conform termenilor stabiliti de Pentagon, in cadrul unui briefing de presa recent.

Armata rusa poseda echipamente moderne capabile de transmisii securizate, dar trupele de pe campul de lupta au ajuns sa foloseasca linii de comunicare mai simplu de utilizat, dar mai putin sigure, din cauza disciplinei, a unei aparente lipse de planificare pentru desfasurarea unei lupte sustinute pe distante lungi si a atacurilor rusesti asupra infrastructurii de comunicatii a Ucrainei, pe care si aceasta s-a bazat, spun expertii.

Rusia s-a aflat in spatele piratarii dispozitivelor de comunicatii prin satelit din Ucraina la inceputul razboiului, spun oficialii americani

Un oficial european din domeniul serviciilor de informatii, care a vorbit sub protectia anonimatului despre evaluarile NATO privind campul de lupta, a declarat ca, de la inceputul invaziei, la sfarsitul lunii februarie, au existat mai multe cazuri in care comandantii rusi au confiscat telefoanele personale ale subordonatilor lor de teama ca acestia ar putea dezvalui, fara sa vrea, locatia unei unitati.

In mod similar, civilii ucraineni au raportat ca le-au fost furate telefoanele de catre trupele rusesti, care le folosesc pentru a vorbi intre ele si cu familia de acasa, a mai spus acest oficial. Aceste convorbiri, a precizat oficialul, au dezvaluit frustrarile trupelor si scaderea moralului, deoarece armata ucraineana a impiedicat inaintarea Rusiei in jurul unor orase cheie, ucigand mii de rusi in acest proces.

Pentagonul a declarat vineri ca cele mai recente informatii au aratat ca fortele rusesti au pierdut controlul total asupra Herson, un oras portuar de-a lungul Marii Negre, in timp ce Ucraina isi extinde operatiunile ofensive in partea cheie a tarii, iar Rusia pare sa isi fi mutat accentul pe regiunea separatista Donbas din est. Fortele ucrainene au respins, de asemenea, avansurile rusesti in afara orasului Cernihiv din nordul tarii, alte ofensive fiind in curs de desfasurare in suburbiile vestice ale capitalei Kiev, a declarat inaltul oficial american din domeniul apararii.

Exista dovezi ca Statele Unite si alte tari NATO au furnizat fortelor ucrainene echipamente de razboi electronic capabile sa intrerupa transmisiunile rusesti si sa le permita sa tinteasca posturile de comanda rusesti, a declarat Kostas Tigkos, expert militar la firma de analiza a apararii Janes Group. Prin distrugerea nodurilor de comunicatii ale Rusiei, ucrainenii ar putea face presiuni asupra adversarilor lor sa foloseasca echipamente mai putin sigure, a spus el, crescand astfel probabilitatea ca discutiile lor sa fie interceptate sau pozitiile lor sa fie triangulate.

Transmisiunile militare rusesti pe linii nesecurizate au fost atat de frecvente, spun analistii, incat pasionatii de radioamatorism le-au receptionat online, folosind site-uri precum Web SDR. Unele conversatii au dezvaluit frustrarile trupelor.

Intr-o transmisie din 5 martie, un militar rus se identifica drept „Fierar”, in loc de un indicativ de apel. „Nu spuneti numele de familie in direct!”, ii raspunde un altul.

Intr-o alta discutie, soldatii rusi par sa se incurce intre ei, confundandu-si indicativele. Unul dintre ei se identifica drept „Exchange”. Un altul spune apoi ca, de fapt, acesta este indicativul sau. „Ati incurcat totul!”, explica unul dintre ei.

Comandantii rusi au aratat, de asemenea, dificultati in orchestrarea comunicatiilor pe un camp de lupta atat de vast si dinamic, spun analistii. Fortele lor sunt intinse pe teritoriul Ucrainei, cea mai mare tara din Europa in afara Rusiei, ceea ce reprezinta o provocare pentru planificatorii militari care trebuie sa coordoneze locurile de transmisie mobile si sa se asigure ca radiourile functioneaza pe frecvente care trebuie schimbate in mod constant.

In acelasi timp, analistii militari au avertizat ca nu trebuie sa faca generalizari cu privire la performantele de comunicare ale rusilor. Unele unitati, spun ei, pot fi mai bine echipate si disciplinate decat altele.

Fotografiile echipamentelor rusesti capturate de fortele ucrainene arata radiouri sofisticate si sigure, a declarat Sam Bendett, expert in tehnologie militara rusa la Center for Naval Analyses din Arlington, Virginia. Alte imagini arata echipamente din comert. Este posibil ca unii membri ai personalului rus sa foloseasca astfel de radiouri ca mijloc de a se amesteca in spectrul larg de frecvente civile – ca un ac in carul cu fan, a spus Bendett – mai degraba decat frecventele militare, care sunt mai limitate si detectabile cu echipamentul potrivit.

Exista dovezi conform carora comunicatiile nesecurizate ale Rusiei au dus la pierderi pe campul de lupta. Un general rus ar fi fost ucis intr-un atac aerian dupa ce telefonul sau mobil a fost detectat de ucraineni, a relatat New York Times la inceputul acestei luni.

Intr-un alt caz, dezvaluit de Ministerul ucrainean al Apararii, doi oficiali ai serviciilor de informatii rusesti au fost auziti discutand pe o frecventa deschisa despre moartea unui ofiter superior. Cand unul dintre ei a cerut sa vorbeasca pe o linie criptata, celalalt a spus ca aceasta nu functioneaza.

„Nu putem lua legatura cu nimeni deloc”, a spus oficialul, deplangandu-si telefonul nefunctional. Dispozitivul fabricat in Rusia se bazeaza pe o retea celulara pentru a functiona, dar bombardamentele intense au distrus turnurile de telefonie mobila in multe parti ale tarii, limitand la randul lor capacitatea rusilor de a folosi telefoane securizate, a declarat Tigkos, analistul de la Janes Group.

Este, de asemenea, probabil ca ofiterii rusi de rang inalt cu experienta in lupta cu forte mai putin capabile in alte teatre de operatiuni au devenit oarecum multumiti si au fost prinsi cu garda jos de cat de hotarate s-au dovedit a fi fortele ucrainene. Comandantii rusi s-au rotit in Siria de ani de zile, unde radiourile si telefoanele mobile puteau fi folosite fara a se teme de interferente sau de urmarire, a remarcat Bendett, de la Center for Naval Analyses.

„Pare probabil”, a spus el, „ca unii ofiteri au preluat obiceiuri proaste despre care au crezut ca vor functiona in Ucraina”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

2 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

8 minute ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

51 de minute ago

Primarul Brasovului: „Romania se afla la un moment de rascruce. Nu trebuie sa lasam acest partid comasat sa puna un pumn in gura democratiei din Romania”

Primarul Brasovului Allen Coliban considera ca tara noastra se afla la un moment de rascruce,…

5 minute ago

SUA instaleaza un numar record de 5 milioane de instalatii solare si isi propune 10 milioane pana in 2030

Un comunicat publicat de Asociatia Industriilor de Energie Solara (SEIA) sustine ca SUA a depasit…

53 de minute ago