Militarii Rusiei au furat 400.000 de tone de cereale din teritoriul ucrainean ocupat. Ucraina avertizeaza ca in zonele ocupate apare „risc de foamete”

externe

Oficiali rusi au luat 400.000 de tone de cereale din teritoriul ucrainean ocupat, adica aproximativ o treime din stocurile de cereale de la Herson, din regiunile Zaporojie, Donetk si Lugansk, a declarat viceministrul agriculturii de la Kiev, Taras Visotki, marti seara la televiziunea ucraineana, transmite DPA, citata de Agerpres.

Inainte de razboi, acolo erau depozitate aproximativ 1,3 milioane de tone de cereale pentru aprovizionarea zilnica, dar si pentru plantare. „Nu erau rezerve strategice”, a spus el.

Daca stocurile de cereale se reduc, acele zone se confrunta cu riscul de foamete, a avertizat el.

Luarea cerealelor cu forta este istoric o problema dureroasa intre ucraineni si rusi.

Aproximativ patru milioane de oameni au murit de foame in Ucraina cand dictatorul sovietic Iosif Stalin a fortat taranii sa intre in ferme colective si a confiscat cerealele cu forta in 1932-1933, aminteste DPA.

Morti au fost inregistrati de asemenea in sudul Rusiei si Kazahstan. Ucraina considera foametea creata artificial drept un genocid ordonat de Moscova pe care il numeste Holodomor sau Marea Foamete.

Mai mult despre: ,

Comentarii: