Militarul american care a divulgat informatii secrete de la Pentagon a pledat vinovat pentru a primi o pedeapsa de „doar” 16 ani de inchisoare

externe

Jack Teixeira, acord, 16 ani de inchisoare, divulgare, secrete militare, Pentagon

Jack Teixeira, tanarul in varsta de 22 de ani acuzat de scurgerea de documente militare americane clasificate catre alti gameri pe o platforma de socializare, a fost de acord luni sa accepte o pedeapsa cu inchisoarea de 16 ani.

Teixeira, membru al Garzii Nationale Aeriene din Massachusetts, a fost de acord sa pledeze vinovat la toate cele sase capete de acuzare care il acuza de pastrarea si transmiterea intentionata de informatii privind apararea nationala, a relatat postul de televiziune ABC News, citand un document semnat de instanta.

Ca parte a acordului de recunoastere a vinovatiei, Teixeira trebuie sa se prezinte la un interogatoriu cu Departamentul american al Apararii si cu Departamentul de Justitie si sa returneze orice materiale sensibile care ar putea fi inca in posesia sa.

El a ramas in arest din aprilie 2023, cand a fost arestat in casa mamei sale din North Dighton, Massachusetts, dupa ce a divulgat documente clasificate unui grup de gameri pe aplicatia de mesagerie Discord. La momentul respectiv, el lucra ca ofiter de operatiuni de aparare cibernetica cu gradul de aviator clasa I la baza Otis Air National Guard din Cape Cod, Massachusetts.

Teixeira a inceput sa acceseze inregistrari clasificate incepand din ianuarie 2022 si a continuat chiar si dupa ce superiorii sai l-au mustrat pentru modul in care a gestionat inregistrarile clasificate in septembrie si octombrie 2022.

Inregistrarile scurse de Teixeira au inclus documente militare strict secrete privind apararea aeriana a Ucrainei, preocuparile legate de munitia din Coreea de Sud si agentia de informatii Mossad din Israel, precum si interesele chineze in Nicaragua si o lupta a Rusiei in Arctica.

Se presupune ca a divulgat inregistrarile pentru a impresiona jucatorii dintr-un grup de chat pe messenger Discord.

Scurgerea de informatii este considerata cea mai grava incalcare a securitatii nationale a SUA de la publicarea de catre WikiLeaks, in 2010, a peste 700.000 de documente clasificate.In urma arestarii lui Teixeira, comandantul unitatii sale, Sean Riley, a fost demis, iar alti 14 ofiteri si soldati din cadrul Garzii Nationale Aeriene au fost mustrati.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: