Minciunile lui Ciolacu, demontate de la Bruxelles de un inalt oficial al Comisiei Europene: „Nu a fost respins niciun plan national de rezilienta din partea statelor membre UE”

politica

Un inalt oficial de la Comisia Europeana a anuntat vineri nu a fost respins niciun plan national de rezilienta din partea statelor membre UE.

Pana in prezent, doar un singur plan national pentru absorbtia fondurilor europene de redresare si rezilienta a fost depus, cel al Portugaliei.

„Putem sa respingem un plan numai daca planul s-a depus oficial. Si pana acum avem doar un singur plan depus oficial. Prin urmare, pot clarifica faptul ca nu am respins niciun plan. Procedura cu statele membre este urmatoarea: avem un dialog foarte intens cu statele membre si scopul este sa ne asiguram ca, inainte sa fie depuse, planurile sunt intr-o forma buna. Noi asta incercam sa obtinem si este important sa facem si o evaluare rapida”, a spus oficialul european, sub protectia anonimatului, pentru StartupCafe si HotNews, intr-un briefieng tehnic.

El a subliniat ca in pregatirea si aprobarea planurilor de rezilienta si redresare primeaza calitatea in fata rapiditatii.

„Vom vedea un flux stabil de depuneri de proiecte, probabil, de 12 planuri, saptamana viitoare. Nu e lucru putin, aceste planuri acopera 6 ani. E o responsabilitate imensa, mai ales in mijlocul pandemiei. Si mecanismul de rezilienta si redresare ne ofera oportunitatea de a face economiile europene mai verzi, mai smart si mai reziliente. Alte planuri vor veni cand vor fi gata, dar vreau sa subliniez ca aceste planuri vor remodela economiile noastre in anii care vin si vreau sa subliniez ca primeaza calitatea in fata vitezei”, a mai spus oficialul.

Potrivit acestuia, Comisia Europeana si-a propus o perioada de 2 luni pentru evaluarea planurilor nationale de redresare si rezilienta. „Pana la urma, statele membre decid cand este momentul sa-si depuna planurile si speram ca statele membre sa-si depuna planurile atunci cand sunt pregatite. Dar nu putem sa le impiedicam noi sa faca asta. Daca avem planuri cu decalaje mari, nu vom avea alta optiune decat sa continuam discutiile, dar aceasta ar insemna si ca termenul de 2 luni pentru evaluare ar putea sa nu fie fezabil”, a mai spus oficialul european.

El a precizat ca si dupa depunerea oficiala a unui plan de redresare si rezilienta de catre un stat UE se vor putea face, legal, modificari. „Legislatia permite modificari chiar si dupa depunere. Dar, in interesul unei proceduri rapide, incercam sa limitam asta pe cat posibil. De aceea am investit atat in toate aceste discutii inainte de depunerea planurilor”, a mentionat sursa citata.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca termenul stabilit pentru finalizarea Planului National de Rezilienta si Redresare este orientativ, nu ultimativ, iar Romania va lucra acest proiect pana este „foarte bun”.

Intrebat, la Palatul Cotroceni, daca PNRR va fi gata pana la sfarsitul lunii si ce risca Romania daca nu va fi finalizat la termenul stabilit, seful statului a raspuns: „Acest termen stabilit este orientativ, nu este un termen ultimativ, sa intelegem acest lucru”.

„Deja, Comisia (Europeana) incepe sa recomande tarilor sa lucreze la planuri bune mai degraba, decat sa le termine intr-o anumita zi. Si noi, da, vom lucra pe PNRR pana cand va fi suficient de bun ca sa fie acceptat de Comisie si, mai important, implementat de noi. Am auzit si eu la televizor tot felul de politicieni de la Opozitie care anunta catastrofa. Nu este nicio catastrofa. Prima forma de plan national a fost discutata cu Comisia, cu comisar, cu director general, cu directori. Fiecare si-a facut observatiile. Ministrul de resort s-a intors in tara cu observatiile acestea, le vom analiza, vom corecta planul, iar vor exista discutii la Bruxelles, vom face ultimele corecturi si planul va merge inainte. Deci, acest plan va fi lucrat pana este foarte bun si va fi implementat”, a explicat Iohannis.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, ca va propune colegilor din partid declansarea unei greve parlamentare, daca Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) nu va fi prezentat in Parlament.

„Daca nu vor veni cu Planul National de Redresare si Rezilienta sa-l prezinte in Parlament, (…) am sa propun colegilor mei sa intram in greva parlamentara. Mai exact, vom fi in Parlament, la grupurile parlamentare, vom participa la comisii, nu vom mai participa la plen. Iar domnul Iohannis sa-si gestioneze Guvernul sau si Parlamentul sau fara Opozitie in plenul Parlamentului (…). Nu vom participa la votul final. La primul BPN voi propune colegilor mei acest lucru”, a spus Ciolacu la Antena 3.

Presedintele PSD a relatat si care ar fi fost reactia de la Bruxelles fata de PNRR.

„Va spun eu, le-au zis: e clar ca nu puteti sa il terminati pentru ca e varza facut. Plecati acasa si incercati sa… Voi nu aveti filosofia planului, voi nu ati inteles ce prevede acest plan”, a afirmat Ciolacu.

Intrebat daca Romania poate rata Planul National de Redresare si Rezilienta, liderul PSD a spus: „Momentan nu suntem pe sina”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: