„Mini-Schengen” format de Serbia, Albania si Macedonia de Nord: „Nimeni nu ne va opri de la Belgrad la Tirana”

externe

Liderii din Serbia, Macedonia de Nord si Albania au ajuns joi la Skopje la un acord ca din 2023 controalele la granitele dintre cele trei tari sa fie complet eliminate, informeaza dpa si HINA, citate de Agerpres.

Premierul albanez Edi Rama a subliniat, la intalnirea cu omologul sau nord-macedonean Zoran Zaev si presedintele sarb Aleksandar Vucic, ca acordul va ajuta cele trei state sa-si realizeze obiectivul suprem de aderare la Uniunea Europeana.

„Nu avem niciun motiv sa ne intoarcem spatele in interiorul propriilor noastre granite. Astazi, incepem sa facem in regiunea noastra ceea ce vom face maine in UE”, a declarat Rama.

„Daca depasim deficientele administrative, din 1 ianuarie 2023 intre tarile noastre nu vor mai exista frontiere. Nimeni nu ne va opri de la Belgrad la Tirana”, a spus la randul sau presedinte sarb.

Cei trei lideri sperau ca acordul sa fie semnat si de Kosovo si Bosnia-Hertegovina, dar acestea au refuzat sa participe. Premierul kosovar Albin Kurti, care anul trecut si-a exprimat preocuparea ca Belgradul intentioneaza crearea unei „a patra Iugoslavii”, a reiterat joi ca tara sa nu doreste sa ia parte la acord.

Reuniunea de la Skopje a reprezentat pasul urmator al asa-zisei initiative „Mini-Schengen”, lansata in octombrie 2019 la Novi Sad. Initiativa a fost redenumita joi „Balcanii deschisi”.

La reuniune au luat parte si sute de antreprenori, evenimentul fiind organizat in comun de camerele de comert ale celor trei tari.

Politicienii si-au semnalat de asemenea intentia de a-si deschide reciproc pietele muncii, de a facilita comertul trilateral si de a coopera in ce priveste managementul dezastrelor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: