Ministerul Educatiei da explicatii dupa ce a fost acuzat ca pune batista pe tambalul fabricii de diplome si doctorate a SRI

news

Ministerul Educatiei explica, intr-un comunicat de presa, ca a fost necesara emiterea unei OUG ce vizeaza Academia de Informatii pentru a fi impiedicata devoalarea identitatii unor angajati ai Serviciului Roman de Informatii (SRI).

In sedinta de vineri, Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru completarea art. 201 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011. Actul normativ prevede ca studentii Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” din Bucuresti (ANIMV), inmatriculati la programe de licenta, master si postuniversitare pentru nevoile Serviciului Roman de Informatii si pentru alte autoritati publice cu atributii in domeniul securitatii nationale, precum si cetatenii straini pregatiti in cadrul ANIMV pe baza de protocoale incheiate in acest scop intre Serviciul Roman de Informatii si organe similare de informatii ale statelor de care apartin acestia, in conditiile legii, vor fi exceptati de la obligativitatea inregistrarii in Registrul Matricol Unic al universitatilor din Romania – RMUR.

Acest demers legislativ a produs nemultumiri in randul studentilor dar si a opiniei publice, motiv pentru care Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a facut cateva precizari.

„Datele referitoare la studentii inmatriculati la aceste programe de studii ale ANIMV vor fi inscrise in registre matricole fizice si electronice constituite la nivelul ANIMV, care vor include toate elementele prevazute a fi raportate in RMUR. Precizam ca registrele matricole existente la nivelul ANIMV sunt accesibile Ministerului Educatiei si Cercetarii, pentru conformitatea cu normele legale generale in vigoare”, conform comunicatului de presa al Ministerului Educatiei, citat de Mediafax.

De asemenea, oficialii MEN precizeaza ca adoptarea acestui act normativ are la baza faptul ca, in calitate de institutie publica de invatamant superior militar, ANIMV are obligatia de a elibera, in conditiile prevederilor ordinului ministrului educatiei nationale nr. 657/2014 pentru aprobarea Regulamentului privind regimul actelor de studii in sistemul de invatamant superior, acte de studii pentru absolventii programelor de studii universitare si postuniversitare pe care universitatea le organizeaza.

„Obtinerea formularelor actelor de studii se realizeaza in conditiile precizate de art. 5 alin. (4) din Regulamentul de organizare, functionare si operationalizare a RMUR, aprobat prin ordinul ministrului educatiei nationale nr. 3714/2018: „Ministerul Educatiei Nationale avizeaza numarul formularelor actelor de studii pentru institutiile de invatamant superior de stat si particulare din Romania, in functie de completitudinea si corectitudinea datelor introduse/inregistrate in RMUR cu privire la studentii absolventi ai studiilor universitare si postuniversitare, conform actelor normative in vigoare””, conform sursei mentionate.

Constituirea si functionarea RMUR, reglementate de art. 201 din Legea educatiei nationale nr.1/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, presupun transmiterea catre aceasta baza nationala de date a unui set de date complete – cod numeric personal, serie si numar act de identitate, loc nastere, studii urmate anterior si institutia organizatoare a acestora – referitoare la studentii inmatriculati la programele de studii universitare si postuniversitare organizate de institutiile de invatamant superior, in speta si de catre ANIMV.

„Acest fapt poate conduce la devoalarea identitatii unor angajati ai Serviciului Roman de Informatii si ai altor institutii cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru care ANIMV organizeaza formare profesionala. De aceea, din motive ce tin de interesul institutional al Serviciului Roman de Informatii si al celorlalte institutii cu atributii in domeniul securitatii nationale de a proteja identitatea cadrelor pentru care se asigura pregatirea, incepand cu anul universitar 2015-2016, ANIMV a transmis in RMUR doar datele studentilor inmatriculati la programele universitare de master de cercetare si la studiile universitare de doctorat, altele decat cele profesionale”, subliniaza oficialii Ministerului Educatiei.

Datele studentilor/cursantilor la toate programele de formare profesionala, pregatiti pentru Serviciul Roman de Informatii sau pentru partenerii institutionali, au fost introduse exclusiv in registrele matricole de la nivelul ANIMV. Acest fapt este justificat de necesitatea respectarii prevederilor legale referitoare la emiterea actelor de studii, precum si a obligatiilor legale si institutionale de protejare a identitatii cadrelor pentru care se asigura pregatirea, respectiv pentru a pastra confidentialitatea identitatii ofiterilor de informatii din sistemul national de aparare, securitate nationala si ordine publica, potrivit sursei mentionate.

„De altfel, potrivit art. 29 din Legea nr.14/1992 pentru organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, cu modificarile si completarile ulterioare, personalul militar din cadrul Serviciului se constituie din absolventi ai institutiilor de invatamant din sistemul propriu, iar raportat la dispozitiile art. 17 lit. b) din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, cu modificarile si completarile ulterioare, efectivele fortelor angajate se incadreaza in categoria informatiilor secret de stat”, arata sursa citata.

Conform articolului 11 din ordinul ministrului educatiei nationale nr. 657/2014, activitatea de completare a formularelor actelor de studii – referitoare la studii partiale sau complete – se efectueaza in termen de maximum 12 luni de la promovarea examenelor de finalizare a studiilor, context in care Academia urmeaza sa intre in incapacitatea de a emite acte de studii pentru absolventii sai, potrivit MEN.

„Din aceasta perspectiva, neadoptarea, in regim de urgenta, a unor masuri de reglementare si rezolvare a acestei probleme stringente in plan legislativ privind functionarea invatamantului superior militar de informatii ar fi condus la imposibilitatea emiterii de acte de studii pentru programele universitare si postuniversitare profesionale organizate de ANIMV. De asemenea, ar fi putut provoca incalcarea drepturilor fundamentale ale studentilor garantate de Constitutia Romaniei, republicata (art. 32 – dreptul la invatatura), intrucat ANIMV face parte din sistemul de invatamant finantat de la bugetul de stat, acreditat potrivit legii, iar absolvirea cursurilor universitare – licenta sau postuniversitare organizate de Academie se atesta prin emiterea diplomelor sau certificatelor de absolvire.

Apartenenta la o forma de invatamant universitar militar din cadrul Serviciului Roman de Informatii nu ar trebui sa devina o forma de ingradire a drepturilor fundamentale, intrucat limitele in care sunt restranse drepturile si libertatile acestei categorii de profesionisti sunt expres si limitativ prevazute de Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare”, subliniaza sursa citata.

In acelasi timp, accesul la lucrarile de masterat sau doctorat din cadrul ANIMV nu va fi ingradit, iar eventualele sesizari privind calitatea stiintifica vor fi analizate potrivit legii. In cazul unui verdict de plagiat, normele legale se aplica si militarilor. Aceste prevederi se aplica tuturor celor care vor realiza lucrari de doctorat sau studii post-universitare in cadrul Academiei SRI, conchide MEN.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: