„Ministerul Justitiei va promova desfiintarea Sectiei Speciale”. Mesaj clar si taios al ministrului Catalin Predoiu

news

Catalin Predoiu anunta ca Ministerul Justitiei va promova desfiintarea SIIJ. El a participat la reuniunea organizata cu prilejul implinirii a 15 ani de la infiintarea DIICOT.

„Ministerul Justitiei va promova desfiintarea SIIJ, pentru motive pe care le-a aratat public in numeroase ocazii, inclusiv pentru cele care tin de optiunile magistratilor consultati si criticile formulate in rapoartele de tara”, se mai arata in sursa citata.

Ministerul Justitiei considera ca ar fi „extrem de pozitiv”, ca viitorul presedinte al CSM sa fie ales in urma unei majoritati generate de magistratii din plenul CSM, nu determinat la limita pe baza unui vot hotarator al unui factor politic reprezentat in CSM de Ministrul Justitiei.

Acest lucru ar raspunde si criticilor/recomandarilor din cadrul Raportului MCV care constata tensiunile din cadrul CSM si sistemul judiciar, considerandu-le o vulnerabilitate la adresa functionalitatii sistemului.

„Ministerul Justitiei isi exprima speranta ca pana la urmatoarele sedinte de Sectie de judecatori si de Plen, magistratii din CSM sa dea dovada de dialog, intelepciune si moderatie si sa genereze o majoritate larga care sa aleaga un nou presedinte al CSM; Ministerul Justitiei considera ca iesirea din blocajul CSM este o conditie pentru a se putea aborda temele esentiale ale anului 2020, modificarea Legilor justitiei si ale Codurilor Penale, imbunatatirea Raportului de tara”, a mai punctat Predoiu in discursul sau.

Incepand cu luna februarie 2020, institutia va demara un proces de evaluare a reparatiilor care trebuie aduse Legilor justitiei si Codurilor penal si de procedura penala. In viziunea Ministerului Justitiei, proiectele trebuie sa includa recomandarile Raportului MCV, GRECO si ale Comisiei de la Venetia.

„Ministerul Justitiei va sesiza Parlamentul cu proiectele elaborate pe aceasta baza, pentru a fi dezbatute si aprobate in proceduri parlamentare; Ministerul Justitiei reitereaza invitatia catre procurorii din Ministerul Public, inclusiv DIICOT, de a participa la concursurile organizate pentru selectia candidaturilor pentru procurorii de rang inalt; Ministerul Justitiei subliniaza obiectivitatea concursurilor, precum si faptul ca nu exista favoriti sau persoane care „vor fura startul”, subliniind responsabilitatea procurorilor fata de acest proce”, mai arata comunicatul ministerului.

„DIICOT este principala „arma” de riposta judiciara a societatii impotriva crimei organizate, traficului de persoane, droguri, infractiuni cibernetice si terorism si MJ asteapta de la DIICOT o actiune energica si profesionista in continuare. (…) Am notat optiunea deschisa, categorica, lipsita de echivoc a procurorilor DIICOT pentru desfiintarea SIIJ. In cateva luni, speram sa fim pe drumul cel bun in actiunea de reparare a daunelor aduse legislatiei si structurii Ministerului Public, sa facem pasi in recastigarea coerentei sistemului de „law enforcement” si a Justitiei in general”, a declarat ministrul Justitiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: